Ja till globalt företagsansvar för arbetare
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Ja till globalt företagsansvar för arbetare

Ja

Historiskt, menar anhängarna när EU:s nya regler om ökat globalt företagsansvar för att motverka arbets- och miljöbrott röstas igenom. Urvattnat, anser kritikerna.

EU-kommissionens förslag om företagsansvar, förkortat CSDD på EU-språket, har vacklat fram och tillbaka under processen.

En första uppgörelse från i vintras mellan ministerrådet och EU-parlamentet lyckades inte få stöd av tillräckligt många medlemsländer. Ett tag såg det till och med ut som om hela förslaget skulle falla, efter motstånd från bland andra Sverige.

Först efter ytterligare kompromissande hittades en variant som nu godkänts av såväl parlamentet som ministerrådet.

Urvattnat?

Närings- och energiminister Ebba Busch (KD) sade tidigare nej – men står nu på ja-sidan.

– Vi tycker att det har skett substantiella förbättringar av det här, så att det tjänar sitt syfte. Vi behöver göra mer för att motverka att barn används som arbetskraft. Vi behöver se till att det tas ett större ansvar för miljö- och klimattänk i produktionskedjorna. Men vi såg en betydande risk tidigare, säger Busch på plats i Bryssel.

Kritikerna anser visserligen att förslaget nu urvattnats för mycket, när exempelvis bara företag med över 1 000 anställda i första hand kommer ett beröras.

"Vi hade velat se ett starkare direktiv som omfattade fler företag, inklusive den finansiella sektorn, men ser ändå att det är en viktig milstolpe att denna lagstiftning nu kommer på plats", kommenterar exempelvis Karin Lexén, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Knapp majoritet

Och minister Busch är ändå nöjd.

– Det här är tuffa avvägningar. Blir direktiven för komplexa då har de ingen verkan i verkligheten ändå. Här tror vi att vi har hittat en bättre balans, säger Busch.

I ministerrådets omröstning var stödet tillräckligt, om än ganska knappt. 17 medlemsländer, med totalt 68 procent av EU-befolkningen bakom sig, röstade ja, medan övriga tio lade ner sina röster.

Fakta: EU:s företagsansvar

EU:s direktivet om hållbart ansvar – förkortad CSDD i EU-sammanhang (Corporate Sustainability Due Diligence) – ställer krav på hur företagen agerar mot bland annat barnarbete och nedsmutsning bland sina dotterbolag och leverantörer.

De nya reglerna omfattar företag med mer än 1 000 anställda med en omsättning på mer än 450 miljoner euro, som nu behöver vidta åtgärder för att övervaka och undvika "skador för mänskliga rättigheter eller miljön".

Sedan nu både EU-parlamentet och EU:s ministerråd sagt ja kommer reglerna att träda i kraft stegvis: om tre år för de största företagen (över 5 000 anställda) och om fem år för de mindre.

Källa: EU:s ministerråd.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt