Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Jämförelse:

Jämförelse: Bästa banken för bolån, sparande och företagare – Så tycker kunderna

Att hitta den bästa banken är en utmaning för många då det finns så många olika banker där ute. Här får du veta vilka banker som har högst kundnöjdhet enligt Svenskt Kvalitetsindex, både generellt och inom kategorier som bolån, privatlån, sparande och företagsbank. Vilken är den bästa banken att vara kund hos?

Varje person har förstås olika behov när det gäller banktjänster, så den bank som passar bäst för en person kanske inte fungerar för en annan. Som tur är finns det stor hjälp att få av mätningarna från Svenskt Kvalitetsindex. Här får nämligen kunderna själva tycka till om bankerna i Sverige och sätta betyg på hur nöjda de är med sin bank!

Hur fungerar undersökningen om bästa banken av SKI?

I den senaste undersökningen från 2022 deltog över 21 000 privatpersoner och företag, som får svara på frågor om vad de tycker om sin bank. Svaren samlas in de sista månaderna på året. Kundnöjdheten mäts på en skala från 0 till 100 för att få fram vilka de bästa bankerna är enligt SKI. Baserat på mätningarna får man fram listor över följande:

  1. Bästa banken – privatkunder
  2. Bästa banken – företagskunder
  3. Bästa banken för bolån
  4. Bästa banken för privatlån
  5. Bästa banken för sparande i värdepapper

Här nedan kommer du att få ta del av dessa listor och få en inblick i vilka de bästa bankerna är just nu, enligt SKI mätningarna!

Bankerna som rankar bäst bland kunderna

Här följer en överblick av de banker som rankar högst i listorna.

Sparbankerna

Att Sparbankerna har höga betyg i undersökningarna av Svenskt Kvalitetsindex kan bland annat bero på att de lyckats bygga upp en stark relation till sina kunder. Det kan vara enklare och snabbare att nå en person via telefon på ett lokalt bankkontor, än att sitta en lång telefonkö och prata med nya personer hela tiden. Genom personlig service och stark lokal närvaro men samtidigt ett brett utbud av tjänster lyckas Sparbankerna att få bäst betyg som bank, både av privatpersoner och företag.

Avanza

Avanza har ett riktigt stort utbud av sparkonton, fonder och aktier, allt samlat i en app och på en hemsida där kunderna enkelt kan kontrollera sina innehav, föra över pengar, köpa och sälja. Den enda listan som Avanza finns med i nuläget är Sparande i värdepapper, där nätmäklaren kammar hem förstaplatsen.

Det går dessutom att ta bolån hos Avanza, men banken saknas från bolån-listan och räknas troligen in i kategorin “Övriga banker" på den listan. Avanza är en klar favorit när det gäller att spara i värdepapper som fonder och aktier, visar mätningarna av Svenskt Kvalitetsindex.

Börskollen använder själva
Sveriges nöjdaste kunder i över 10 år på rad
Handla aktier, fonder och derivat
Bli kund snabbt, enkelt och gratis

SBAB

Precis som Avanza så återfinns SBAB endast på en lista – bolån – och toppar den listan. SBAB har med sin inriktning på just bolån lyckats att få många nöjda kunder genom den konkurrenskraftiga räntan.

(Annonssamarbete Compricer) I listan här nedan kan du enkelt jämföra bolåneräntor för att hitta den lägsta bolåneräntan. Den här listan uppdateras löpande per automatik. Du kan enkelt klicka dig vidare till varje bank/långivare för att läsa mer eller ansöka om lånelöfte och bolån.

Länsförsäkringar Bank

Även om Länsförsäkringar Bank inte toppar någon av listorna så får banken genomgående starka betyg för såväl bästa bank för privatpersoner som bolån och sparande. Det är en komplett bank som passar bra för dig som vill samla till exempel försäkringar, bankkonto, bolån och fondsparande på ett och samma ställe. Länsförsäkringar har dessutom lokala kontor i länen vilket många ser som en fördel.

Skandia

I likhet med Länsförsäkringar Bank så rankar Skandia högt i listorna över bästa banker för privatpersoner, bolån och sparande. Allt överskott i banken går till kunderna och inga externa aktieägare tar del av vinsten. Skandia erbjuder bland annat gratis bankkort hela första året.

Handelsbanken

Svenskt Kvalitetsindex konstaterar att Handelsbanken år 2022 fortsatt är den storbank som har bästa betyg överlag. Handelsbanken har även högst betyg av storbankerna i kategorin Bästa banken för privatlån.

Övriga banker

Kategorin “Övriga banker” hamnar högt upp samtliga listor förutom inom privatlån. Eftersom flera banker räknas in i denna kategorin är det svårt att få en klar bild av betygen. Exempel på övriga banker är Marginalen Bank och Bank Norwegian.

Fördjupning: Ovan är ett kortare utdrag från vår stora guide Bästa banken, där du kan fördjupa dig läsa mer om de olika kategorierna samt ytterligare tips!

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt