Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

JavierFoto: Wikimedia Commons, Vox España

Javier Milei vinner presidentvalet i Argentina

Ultraliberalen Javier Milei har triumferat i det argentinska presidentvalet, enligt preliminära resultat. Med sina kontroversiella förslag om avskaffandet av centralbanken och införandet av amerikansk dollar som nationell valuta, har Milei lyckats locka 56 procent av rösterna. Detta trots hans utmanare, nuvarande finansminister Sergio Massa, fick 44 procent av rösterna.

En kontroversiell politiker

Milei, som är känd för att vara en kontroversiell figur, har vunnit valet på grund av Argentinas ekonomiska nedgång, menar Latinamerikaexperten Andrés Rivarola. Utöver sina radikala ekonomiska förslag, har Milei även väckt uppmärksamhet genom att förespråka legaliseringen av försäljning av mänskliga organ och förbjuda abort. Han har också uttryckt sin skepsis mot den globala uppvärmningen, som han anser vara en bluff.

Detta skriver SVT, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Samhällsekonomiska problem

Argentinas ekonomiska problem har varit en bidragande faktor till Mileis framgång. Landet kämpar med hög inflation på nästan 150 procent och en ökande fattigdom. Mileis ekonomiska förslag kan ha lockat väljare som är frustrerade över den nuvarande ekonomiska situationen.

Milei har redan mottagit gratulationer från presidenterna i Brasilien och Chile, liksom från den tidigare amerikanska presidenten Donald Trump, som uttryckte att Milei kommer att göra "Argentina stort igen".

Vem är Javier Gerardo

Javier Gerardo Milei, född 22 October 1970, är en argentinsk ekonom, författare och politiker. Milei fick ursprungligen uppmärksamhet som ekonom och författare av flera böcker om ekonomi och politik innan han steg fram politiskt. Hans seger i primärvalen i augusti skickade chockvågor genom landets politiska etablissemang inför presidentvalet i oktober.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.