Kristersson: Närmar oss ny fas i svensk ekonomi
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Kristersson: Närmar oss ny fas i svensk ekonomi

Kristersson:

Näringslivet och facken jublar efter Riksbankens räntesänkning. "Kampen mot inflationen är över", säger Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olof Daunfeldt i en kommentar.

Statsminister Ulf Kristersson (M) är inne på samma spår:

– Detta är ett tecken, ett av flera tecken, på att inflationsbekämpningen fungerat – att vi börjar närma oss ny fas i svensk ekonomi där vi kan använda styrkan i statsfinanserna till viktiga framtidsinvesteringar, säger han till TT.

Räntebeslutet var enligt Svenskt Näringsliv ett väntat och välkommet besked för hushåll och företag. Även Lantbrukarnas riksförbund välkomnar räntesänkningen. Den öppnar för fler investeringar i livsmedelsproduktionen enligt LRF.

”Sänkt ränta och tydliga signaler om fortsatta räntejusteringar är avgörande för lantbrukarnas framtidstro", säger förbundsordförande Palle Borgström enligt ett pressmeddelande.

Industriarbetsgivarna anser att räntebeslutet var rimligt, men organisationen påpekar också att det funnits en oro för att den svenska kronan försvagas ytterligare om Riksbanken går före och sänker räntan före andra centralbanker, vilket alltså skett nu.

Också facken är nöjda. Räntesänkningen kommer att ge svensk ekonomi en välbehövlig skjuts, menar Unionens chefsekonom Tobias Brännemo.

Akademikerfacket Saco, som länge ifrågasatt räntehöjningarna, är inne på samma spår:

"Ett litet steg mot en bättre samhällsekonomi och ett stort steg mot bättre privatekonomi för alla låntagare", säger chefsekonom Håkan Regnér enligt ett pressmeddelande.

Källa: Beata Wallsten/TT, Marcus Lindström/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt