Just nu: Sänkt ISK-skatt vidare på remiss – med ett viktigt förbehåll (!)
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Just nu: Sänkt ISK-skatt vidare på remiss – med ett viktigt förbehåll (!)

Just

Ett förslag från regeringen remitteras nu som innebär att de första 300.000 kronorna på ett investeringssparkonto (ISK) kan bli skattefria. Förslaget, som är en del av Tidöavtalet, kan potentiellt påverka omkring 3,5 miljoner sparare i Sverige. Men förslaget kommer med ett viktigt förbehåll.

Finansminister Elisabeth Svantesson offentliggjorde förslaget på Aftonbladets debattsida, tillsammans med ekonomisk-politiska talespersoner för Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna. Den föreslagna skattelättnaden kan innebära upp till 3.150 kr i sänkt skatt per år.

Detta rapporterar bland annat Dagens industri om.

En brasklapp i förslaget

Om det förslag som nu remitteras kommer att presenteras i budgetpropositionen för 2025, och i vilken omfattning, beror i slutändan på det ekonomiska läget, reformutrymmet och finansieringsbehovet samt de överläggningar som förs i det slutliga arbetet med budgetpropositionen”, skriver politikerna.

I en kommentar till Dagens Industri under måndagen adderade också Svantesson att alla fyra partier är överens om att förslaget ska genomföras, men att det är oklart om detta kommer att ske 2025 eller 2026.

Även aktuellt för kapitalförsäkring (KF)

"Förslaget omfattar även sparande i kapitalförsäkringar eftersom dessa sparandeformer beskattas på liknande sätt som ISK. Remitteringen kommer att ligga till grund för kommande budgetförhandlingar", skriver politikerna.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt