Kakaopriset fortsätter skena – historisk topp
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Kakaopriset fortsätter skena – historisk topp

Kakaopriset

Chokladsugna som ser fram emot helgens påskägg kan snart få betala betydligt mer för att stilla sina behov. Priset för kakao på terminsmarknaden har skenat iväg till en ny historisk topp över 10 000 dollar per ton.

Tisdagens rekordpris för kakao kan jämföras med prisnivåer strax under 3 000 dollar för ett år sedan och kring 4 000 dollar vid senaste årsskifte – redan det historiskt höga prisnivåer.

Stora chokladtillverkare har redan flaggat för prishöjningar i år och nästa år – varningar som med lyftet över 10 000 dollar per ton för kakao får nytt bränsle.

En serie dåliga kakaoskördar i Västafrika – bland annat på grund av ogynnsamt väder, skogsbränder och sjukdomar som sprids bland kakaoplantor – har skapat ett stort underskott på råvaran på världsmarknaden.

"Den västafrikanska utbudssituationen är fortsatt extremt tajt", skriver råvaruanalytikern The Hightower Report i en kommentar.

Produktionen påverkas också negativt av dåliga arbetsvillkor och hård prispress på kakaoodlare från stora västerländska grossister, vilket har gjort att många odlare väljer att gå över till annan produktion.

Världsmarknadspriset på socker – en annan viktig råvara i den choklad vi brukar äta – har också gått upp med cirka 10 procent i år.

Fakta: Kakaohalten varierar i chokladen

Många produkter på chokladhyllorna i svenska butiker anger halter som 70 eller 80 procent. I den procentsatsen ingår dock både kakaopulver och kakaosmör – som gör att halten av ren kakao varierar.

För att kalla en produkt mjölkchoklad måste den innehålla minst 25 procent kakao. Alternativ som har lägre halt kakao får inte använda ordet choklad i marknadsföringen, vilket gör att många lågprisprodukter i segmentet kort och gott heter block.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt