Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Lån

Lån till aktieköp - detta ska du tänka på

Har du hittat en bra möjlighet för att göra ett aktieköp men du har inte tillräckligt med pengar? Det finns tillfällen då det kan vara ett smart drag att ta ett lån för att köpa aktier, och det finns andra tillfällen då det är bättre att hitta andra alternativ. Här går vi igenom det viktigaste du bör tänka på.

Våra 6 bästa tips för ett säkert lån

När du fattar beslut om att ta ett lån för att köpa aktier finns det några viktiga punkter att ta hänsyn till:

1. För det första är det viktigt att ha en förståelse för den tidsram du förväntar dig att din investering ska ge avkastning inom - om du är ute efter långsiktig tillväxt kan det vara ett bra alternativ att låna pengar; om du däremot behöver snabb avkastning eller har begränsade medel till förfogande är det kanske inte den bästa strategin.

2. Sedan är det värt att överväga hur stora risker som är förknippade med lånet - även om det kan öka dina potentiella vinster (eller förluster) att låna pengar, kan höga räntor och avgifter snabbt urholka alla fördelar.

3. Om du nu har tänkt över alla eventuella risker och kommit fram till att det är ett bra alternativ att ta ett lån för att köpa aktier är det dags för nästa oerhört viktiga steg. Du som investerar vet vikten av att inte betala mer än nödvändigt och att göra en bra affär - exakt detsamma gäller när du ska ta ett lån. Jämför olika långivare med varandra för att garantera de bästa villkoren.

Det smartaste sättet att jämföra långivare är att använda sig av en kostnadsfri jämförelsetjänst som Kredity. Här får du på bara några minuter en klar och tydlig överblick över de bästa erbjudanden från de flesta av marknadens långivare. Bortsett från att det är snabbt och smidigt att använda sig av Kredity får du dessutom alla dessa erbjudanden med en enda kreditupplysning!  

4. Var realistisk. Som bekant är det inget säkert kort att investera i aktier, i synnerhet inte i ett kort tidsperspektiv. Det är sant att börsen alltid stiger över tid - statistiskt sett - vilket gör att långsiktiga investeringar brukar löna sig. Korta, riskfyllda investeringar bör du däremot bara ge dig in i om du faktiskt har råd att förlora din investering.

5. För att låna pengar till att köpa aktier kan det vara bra att ta ett lån utan UC. Ett lån utan UC innebär inte att det inte görs en kreditupplysning på ditt namn, utan den görs istället av ett annat företag än just UC. Det är nämligen så att många kreditupplysningar försämrar vår kreditvärdighet och ger oss sämre villkor när vi vill låna. Alla svenska storbanker använder sig av UC, och om din kreditupplysning gjorts via ett annat företag kommer den inte att synas i deras register. Om du sedan behöver ett lån till en bil eller bostad bibehåller du alltså din kreditvärdighet på detta sätt.

6. Det sista steget är att se till att du är bekväm med den skuldnivå som kommer att uppstå om du tar ett lån för aktier. Nu när du vet vad den ökade månadskostnaden som det innebär att betala tillbaka ditt lån uppgår till, måste du se till att din ekonomi klarar av det.

I slutändan är det inte alltid rätt att ta ett lån för att köpa aktier - det lönar sig att göra sin research och se till att det är det bästa alternativet för dig. Lycka till!

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Populära ekonominyheter

Nyhetsbrev

Senaste nytt