Lån till aktieköp - detta ska du tänka på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Nyheter Börskollen

Lån till aktieköp - detta ska du tänka på

Lån

Har du hittat en bra möjlighet för att göra ett aktieköp men du har inte tillräckligt med pengar? Det finns tillfällen då det kan vara ett smart drag att ta ett lån för att köpa aktier, och det finns andra tillfällen då det är bättre att hitta andra alternativ. Här går vi igenom det viktigaste du bör tänka på.

Våra 6 bästa tips för ett säkert lån

När du fattar beslut om att ta ett lån för att köpa aktier finns det några viktiga punkter att ta hänsyn till:

1. För det första är det viktigt att ha en förståelse för den tidsram du förväntar dig att din investering ska ge avkastning inom - om du är ute efter långsiktig tillväxt kan det vara ett bra alternativ att låna pengar; om du däremot behöver snabb avkastning eller har begränsade medel till förfogande är det kanske inte den bästa strategin.

2. Sedan är det värt att överväga hur stora risker som är förknippade med lånet - även om det kan öka dina potentiella vinster (eller förluster) att låna pengar, kan höga räntor och avgifter snabbt urholka alla fördelar.

3. Om du nu har tänkt över alla eventuella risker och kommit fram till att det är ett bra alternativ att ta ett lån för att köpa aktier är det dags för nästa oerhört viktiga steg. Du som investerar vet vikten av att inte betala mer än nödvändigt och att göra en bra affär - exakt detsamma gäller när du ska ta ett lån. Jämför olika långivare med varandra för att garantera de bästa villkoren.

Det smartaste sättet att jämföra långivare är att använda sig av en kostnadsfri jämförelsetjänst som Kredity. Här får du på bara några minuter en klar och tydlig överblick över de bästa erbjudanden från de flesta av marknadens långivare. Bortsett från att det är snabbt och smidigt att använda sig av Kredity får du dessutom alla dessa erbjudanden med en enda kreditupplysning!  

4. Var realistisk. Som bekant är det inget säkert kort att investera i aktier, i synnerhet inte i ett kort tidsperspektiv. Det är sant att börsen alltid stiger över tid - statistiskt sett - vilket gör att långsiktiga investeringar brukar löna sig. Korta, riskfyllda investeringar bör du däremot bara ge dig in i om du faktiskt har råd att förlora din investering.

5. För att låna pengar till att köpa aktier kan det vara bra att ta ett lån utan UC. Ett lån utan UC innebär inte att det inte görs en kreditupplysning på ditt namn, utan den görs istället av ett annat företag än just UC. Det är nämligen så att många kreditupplysningar försämrar vår kreditvärdighet och ger oss sämre villkor när vi vill låna. Alla svenska storbanker använder sig av UC, och om din kreditupplysning gjorts via ett annat företag kommer den inte att synas i deras register. Om du sedan behöver ett lån till en bil eller bostad bibehåller du alltså din kreditvärdighet på detta sätt.

6. Det sista steget är att se till att du är bekväm med den skuldnivå som kommer att uppstå om du tar ett lån för aktier. Nu när du vet vad den ökade månadskostnaden som det innebär att betala tillbaka ditt lån uppgår till, måste du se till att din ekonomi klarar av det.

I slutändan är det inte alltid rätt att ta ett lån för att köpa aktier - det lönar sig att göra sin research och se till att det är det bästa alternativet för dig. Lycka till!

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt