Kavalkad av räntesänkningar väntas – men här är riskerna som kan förändra läget
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Kavalkad av räntesänkningar väntas – men här är riskerna som kan förändra läget

Kavalkad

Svenska inflationstakten har sjunkit till sin lägsta nivå sedan juli 2021, vilket kan leda till att Riksbanken sänker styrräntan i maj, enligt SBAB:s senaste rapport. Rapporten förutspår också att rörliga bolåneräntor kan sjunka med cirka 1 procentenhet under året.

  • Inflationstrycket i Sverige har minskat, vilket kan leda till räntesänkningar från Riksbanken.
  • Den rörliga bolåneräntan kan förväntas sjunka med cirka 1 procentenhet under 2024.
  • Geopolitiska risker kan dock störa dessa prognoser.

Inflationen mätt med KPIF visar att inflationstrycket har varit lågt under de senaste månaderna och har överlag legat i linje med Riksbankens inflationsmål. Om denna trend fortsätter, borde Riksbanken sänka styrräntan senast i maj, enligt SBAB:s rapport.

Prognos för styrräntan och bolåneräntan – samt risker

SBAB förutspår att styrräntan kommer att sänkas fem gånger under 2024 och att den rörliga bolåneräntan kommer att ha sjunkit med cirka 1 procentenhet vid årets slut. Dock kan nya geopolitiska risker, som de spänningar som uppstått i Mellanöstern och mellan Kina och Taiwan, potentiellt leda till ökade inflationstakter och därmed störa dessa prognoser.

Detta rapporterar SBAB om.

Inhemska faktorer som påverkar inflationen

Det finns flera inhemska faktorer som bidrar till den förväntade minskade inflationen. En svag svensk ekonomi med stigande arbetslöshet, fler konkurser, modesta löneökningar och en stärkt krona är alla tecken på lågt inflationstryck. Dessutom har den tidigare höga tjänsteinflationen börjat minska.

Internationella faktorer som lägre globala energi-, livsmedels- och fraktpriser, samt effektiva internationella leveranskedjor och normaliserade utbudsförhållanden, stödjer också prognosen om lägre svensk inflation.

"Vår bedömning är att inflationstrycket i svensk ekonomi i praktiken redan ligger på Riksbankens mål på 2 procent", säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Han tillade att om det inte uppstår några oförutsedda händelser, borde det inte finnas någon anledning att vänta längre än till maj med att sänka styrräntan.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt