KI: Räntesänkning efter sommaren
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

KI: Räntesänkning efter sommaren

KI:

Nästa räntesänkning kommer efter sommaren, enligt Konjunkturinstitutet. – Vi tror att Riksbanken sänker tre gånger till i år – och ytterligare tre gånger nästa år, säger KI:s generaldirektör Albin Kainelainen.

Inflationen bedöms falla tillbaka kraftigt under nästa år och uppgå till 0,4 procent enligt KPI-måttet. Det gör nu att KI precis som flera andra aktörer spår en rad räntesänkningar från Riksbankens sida.

– Inflationen har gått ned och är på väg ned mot 2 procent, och vi tror till och med att den går ned under 2 procent i år. Redan de kommande månaderna kommer den att vara under 2 procent och det mesta talar för att vi klarat av inflationen för den här gången, säger KI:s generaldirektör Albin Kainelainen.

Ytterligare sänkningar

Riksbanken förväntas visserligen avvakta med en räntesänkning nästa vecka men medan Riksbanken flaggat för ytterligare två räntesänkningar i år, bedömer KI att styrräntan ska ligga på 3,00 procent vid årets slut.

– Vi tror att Riksbanken sänker tre gånger till i år och ytterligare tre gånger nästa år. Nästa sänkning sker i augusti. Man ska inte överdriva betydelsen om nästa sänkning sker i juni eller augusti. För skuldsatta hushåll har det naturligtvis betydelse men inte för ekonomin i stort, säger Albin Kainelainen.

Lågkonjunktur biter sig fast

För pressade hushåll är det naturligtvis tacksamt med räntesänkningar men samtidigt bedöms hushållens konsumtion fortsätta att utvecklas svagt. Arbetslösheten spås toppa på 8,5 procent i år för att uppgå till 8,2 procent nästa år. Den lågkonjunktur som Sverige befinner sig i kommer att kvarstå under 2025 enligt KI.

– Vi tror att vi ser en återhämtning från och med i år. Vi har en fortsatt lågkonjunktur även nästa år och först 2026 har vi mera normala ekonomiska tider. Precis som vi inte sett en jättesnabb nedgång så kommer vi heller inte se en jättesnabb uppgång, säger Kainelainen.

Konjunkturinstitutet beräknar att budgetutrymmet för 2025-2028 uppgår till cirka 120 miljarder kronor, varav cirka 40 miljarder kronor bedöms tas i anspråk 2025.

Fakta: KI:s nyckeltal
Nyckeltal 2024 2025 2026 2027
BNP, kalenderkorrigerad 1,0% 2,4% 2,8% 1,8%
Arbetslöshet 8,4% 8,2% 7,8% 7,4%
KPI 2,8% 0,4% 1,8% 2,0%
KPIF 1,8% 1,6% 2,0% 2,0%
Styrränta 3,00% 2,25% 2,25% 2,25%

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt