Kias billiga elbilar på väg – tror sig ha ett övertag på marknaden
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Kias billiga elbilar på väg – tror sig ha ett övertag på marknaden

Kias

Kia förbereder sig för att lansera en serie prisvärda elbilar i USA. Med en "hemlig ingrediens" tror Kia att de har ett övertag över konkurrenter i den snabbt växande marknaden för elbilar. Genom att erbjuda ett brett utbud av modeller med priser som börjar på strax över 300 000kr, hoppas Kia kunna konkurrera med kinesiska tillverkare som BYD.

  • Kia planerar att lansera prisvärda elbilar i USA och tror att de har en fördel med sin egen teknologi.
  • Biltillverkaren avslöjade en ny serie lågpris-elbilar under sin första årliga EV-dag i oktober, däribland EV2, EV3, EV4 och EV5.
  • Nästa modell som ska lanseras är EV3, Kias kompakta elektriska SUV, som förväntas debutera sommaren 2024 eller vid årets slut.

Steve Center, COO för Kia America, uttryckte sin tro på företagets teknologiska fördel i en intervju med Automotive News där han sa:

Vi ligger före de flesta, och vi försöker snabba på för att bli först eftersom vår teknologi kommer att vara mer utvecklad.

Kias elbilar: EV6, EV4, EV5, EV3, EV9 (Foto: Kia)

Introduktion av EV3 och EV4

Nästa på tur för lansering är EV3, Kia’s kompakta elektriska SUV. EV3 är en komprimerad version av den omåttligt populära EV9, där designen och tekniken från EV9 har packats in i ett mindre och mer prisvärt paket.

Dessutom kommer EV3 att ha Kias nya "Opposites United"-design med en omgjord "Tiger Face"-grill och breda hjulhus. EV3 förväntas debutera denna sommar eller senast vid slutet av 2024, med priser som börjar strax över 300 000 kr.

EV4, Kia's tolkning av en instegsnivå elektrisk sedan, förväntas följa 2025 eller 2026 med priser runt 400 000 kr. Kia beskriver EV4 som "en helt ny typ av sedan som står som en symbol för innovation" skriver Electrek.

Produktion på amerikansk mark

Kia har redan omvandlat sin anläggning i West Point, Georgia, för att producera sin elektriska SUV EV9. Trots att EV9-modeller för närvarande skeppas från Korea, förväntas Kia flytta produktionen till Georgia i sommar.

Utveckling av batterier med en högre densitet  är den heliga graalen för att komma ner i pris på elbilar

Steve Center menade att ju snabbare lättare och med högre densitet energibatterier utvecklas, desto snabbare kan kostnaderna för elbilar som helhet komma ner. Han tillade, "Det är den heliga graalen."

När vi på Börskollen ser på Kias framsteg, är det tydligt att företaget satsar stort på elektrifiering. Med en rad prisvärda modeller på väg är Kia väl positionerat för att konkurrera på den växande marknaden för elbilar.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt