Kina driver guldpriset till rekordnivåer – Experter: Slagläge för guldgruveaktierna
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Kina driver guldpriset till rekordnivåer – Experter: Slagläge för guldgruveaktierna

Kina

Med guldpriset som handlas kring rekordnivåer, börjar nu gruvbolag också att röra sig uppåt. Morningstar lyfter fram fonder och ETF:er som sätt att exponera sig mot guldtrenden. Kina framträder som en av de största köparna av guld, med en växande efterfrågan från den yngre generationen.

  • Guldpriset har nått rekordnivåer medan gruvbolag nu också börjar att stiga.
  • Kina står för en stor del av den globala efterfrågan på guld, med en ökning av köpen främst från den yngre generationen.
  • Guldgruveaktier kan vara ett sätt att dra nytta av den uppåtgående trenden för guld.

Guldpriset på historiskt höga nivåer

Guldpriset uppnådde en rekordhög nivå på 2 431 USD per uns den 12 april. Trots att priset har sjunkit något sedan dess, ligger det fortfarande på historiskt höga nivåer, med en avkastning på cirka 25% under de senaste sju månaderna.

Ned Naylor-Leyland, förvaltare av Jupiter AM Gold & Silver Fund, förklarade för Morningstar att guldpriset fortsätter sin uppåtgående trend, trots Federal Reserves förväntade neddragning av penningpolitiska lättnader. Andra faktorer, som en ökad efterfrågan på fysiskt guld från Kina och Mellanöstern, spelar in.

Kina driver efterfrågan på guld

Kina har blivit en av de största köparna av guld, med en ökning på 8,73% i guldkonsumtionen år 2023 jämfört med året innan. Ett intressant demografiskt skifte ligger bakom denna ökning, med yngre köpare i åldern 25-34 år som ökar sin andel av guldinköpen.

Enligt Ned Naylor-Leyland väljer denna yngre generation att köpa guld som ett sätt att bevara sin förmögenhet på lång sikt, vilket kan vara en indikation på en demografisk förändring i guldmarknaden.

Guldgruveaktier börjar röra sig uppåt

Trots att guldpriset har stigit kraftigt, har aktiekurserna för företag som bryter och marknadsför guld varit långsamma att följa efter. Men under de senaste tre månaderna har aktier i guldgruvbolag stigit mer än priset på fysiskt guld.

Imaru Casanova, portföljförvaltare för guld och ädelmetaller på VanEck, tror att detta kan markera början på en efterlängtad vändning för guldgruveaktier. De bolag som presterar bäst i sektorn behöver en stark strategi för att ta tillvara på de högre guldpriset, menar han;

"De bolag som presterar bäst i sektorn måste också uppvisa en fundamental positionering och en solid strategi som översätter stigande guldpriser till förbättrat kassaflöde och högre avkastning, vilket kommer att möjliggöra tillväxt."

På Börskollen följer vi denna utveckling noga och kommer att hålla er uppdaterade om de senaste trenderna inom guldmarknaden. Vi tipsar också om vår stora guider Investera i guld, Bästa råvaruaktierna och Bästa råvarufonderna.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt