Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Kina:

Kina: Ekonomiska stabiliteten hotas av ofärdiga bostadsprojekt

Enligt en analys från investmentbanken Nomura, står Kina inför en potentiell fastighetskris. Ofärdiga bostadsprojekt hotar att destabilisera landets ekonomi och kan komma att kräva politiskt stöd för att återställa förtroendet för fastighetssektorn. En lösning kommer att kräva enorma ekonomiska resurser.

Nomura har granskat den kinesiska fastighetssektorn och upptäckt att det finns ett stort antal ofärdiga bostadsprojekt. Dessa projekt motsvarar 20 gånger den krisdrabbade fastighetsutvecklaren Country Gardens storlek vid utgången av 2022. Country Garden har fram till nu varit den största icke-statligt ägda bostadsutvecklaren i Kina, mätt i försäljning.

Hot mot social stabilitet

Analysen avslöjar att det finns cirka 20 miljoner enheter av okonstruerade och försenade försålda bostäder. För att slutföra dessa byggen skulle det krävas 440 miljarder dollar i kapital. Detta kan skapa oro i samhället eftersom lägenheter i Kina vanligtvis säljs innan de är färdigställda.

"Vid någon tidpunkt nästa år kan frågan om leveranser bli en social fråga och äventyra den sociala stabiliteten, och Peking kan så småningom behöva öka det politiska stödet avsevärt", säger analytikerna på Nomura. De ser detta som nyckeln till att verkligen återställa förtroendet för fastighetssektorn och ekonomin.

Detta skriver CNBC, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Ökad press på bostadsutvecklare

Bostadsutvecklarna i Kina har varit under press sedan 2020, då regeringen i Peking ökade pressen på bolagen på grund av deras höga skulder. Denna nya insikt från Nomura belyser ytterligare utmaningar för sektorn, och sätter press på både utvecklare och regering att hitta en lösning på problemet.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.