EU hotar Kina med elbilstull i juli
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

EU hotar Kina med elbilstull i juli

EU

EU hotar Kina med strafftullar på upp mot 38 procent på importen av elbilar. Allt införs i juli – om inte Kina agerar. Men Tysklands regering är inte glad.

EU-kommissionen anser att kinesiska statssubventioner "utgör ett hot om ekonomisk skada för europeiska elbilsbatteriproducenter". Men någon omedelbar strafftull blir det ändå inte när utredningen nu är klar.

– På basen av det här har kommissionen nu vänt sig till kinesiska myndigheter för att diskutera vad som upptäckts och utreda möjliga vägar mot en lösning, säger EU-kommissionären Margaritis Schinas på en presskonferens i Bryssel sedan kollegan Valdis Dombrovskis informerat om den utredning som pågått sedan i höstas.

Bollen ligger dock tydligt hos Kina för att inte tullarna ska bli verklighet.

Införs i juli?

Redan nu presenteras samtidigt hur hög tullen kommer att bli: 17,4 procent för tillverkaren BYD, 20 procent för Volvo-ägaren Geely och 38,1 procent för SAIC.

För andra producenter flaggas för tullar på 21 respektive 38,1 procent, beroende på om de samarbetat med EU:s utredare eller inte.

"Om diskussionerna med kinesiska myndigheter inte leder till en effektiv lösning kommer dessa provisoriska utjämningstullar att införas från den 4 juli", heter det från kommissionen.

EU:s strafftullar väntades redan före helgens EU-val, men uppges ha skjutits upp på grund av oenighet och hårda påtryckningar, inte minst från Tyskland.

Regeringen där är inte nöjd.

"Bilar behöver bli billigare genom mer konkurrens, öppnare marknader och betydligt bättre affärsvillkor i EU, inte genom handelskrig och marknadsisolering", skriver Tysklands transportminister Volker Wissing, från liberala FDP, på X.

Motåtgärder

Kina har redan varnat för konsekvenserna.

– Det är emot marknadsekonomins principer, reglerna för internationell handel och underminerar såväl det ekonomiska och handelssamarbetet mellan EU och Kina som den globala bilproduktionen, säger kinesiska utrikesdepartementets talesman Lin Jian enligt nyhetsbyrån AFP.

Kina har tidigare varnat för motåtgärder i form av tullar på europeiska jordbruksvaror, flygplansdelar och bilar. Kina har dessutom redan inlett utredningar av om det ska införas tullar på vissa typer av sprit från Europa.

Fakta: Granskat sedan i höstas

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen varslade redan i sitt årliga tal om läget i unionen i september 2023 om en kommande utredning av kinesiska elbilssubventioner.

En formell utredning drogs igång den 4 oktober i fjol för att granska importen av batteridrivna elbilar.

När rapporten nu är klar flaggas om strafftullar på mellan 17 och 38 procent, utöver de nuvarande tullarna på 10 procent.

USA har parallellt nyligen flaggat för egna tullar på kinesiska elbilar på mellan 25 och 100 procent.

Källa: Wiktor Nummelin/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt