Kinas oväntade räntedrag
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Kinas oväntade räntedrag

Kinas

Kina gjorde oväntade drag i sin räntepolitik genom att hålla sin ettåriga benchmarkränta oförändrad på 3,45 procent, trots att analytiker förväntade sig en minskning. Samtidigt sänkte landet oväntat sin femåriga benchmarkränta till 3,95 procent från 4,20 procent, vilket överraskade analytiker som räknade med en mindre sänkning.

  • Kinas ettåriga benchmarkränta, loan prime rate, lämnades oväntat oförändrad på 3,45 procent, trots konsensus om en minskning till 3,40 procent.
  • Landet sänkte sin femåriga benchmarkränta till 3,95 procent från 4,20 procent, vilket överraskade analytiker som räknade med en mindre sänkning till 4,10 procent.
  • Denna femåriga ränta är en avgörande referensränta för bostadslån i Kina och sänkningen är den första sedan juni.

Denna femåriga benchmarkränta är viktig för kinesiska hushåll eftersom det är den mest använda referensräntan för bostadslån i landet. Sänkningen av denna ränta indikerar en oro från Pekings sida att de tidigare lättnaderna inte haft tillräcklig effekt.

En oroande tid för Kinas fastighetsmarknad

Louise Loo, chefsekonom på Oxford Economics, förklarade till CNBC att de olikformade rörelserna visar att de kinesiska myndigheterna fortsätter att föredra riktade lättnader och önskar förstärka stödet till fastighetssektorn. Hon påpekade dock att Kinas fastighetsproblem inte enbart är kopplade till bolånen. "Dagens åtgärd kan öka efterfrågan på marginalen, men det måste implementeras och ses i samband med ett bredare spektrum av åtgärder för att hantera en oundviklig korrigeringsprocess för fastigheter", tillade Loo.

Detta skriver CNBC, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Framtida åtgärder väntas

Med dessa oväntade rörelser i räntepolitiken signalerar Kina att landet är berett att ta fler åtgärder för att stabilisera sin skakiga fastighetsmarknad. Det återstår att se vilka ytterligare steg landet kommer att ta i framtiden för att hantera denna utmanande situation.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt