Kinas svar på Tiktok-förbud: "Banditmentalitet"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Kinas svar på Tiktok-förbud: "Banditmentalitet"

Kinas

Konfliktnivån mellan världens två ekonomiska stormakter höjs efter hoten om ett förbud för Tiktok i USA. Peking anklagar Washington för protektionism och för att hämma landets utveckling.

Det amerikanska representanthuset har röstat för att Tiktoks ägarföretag Bytedance måste sälja den populära sociala medier-appen i USA – annars väntar ett förbud.

Lagförslaget måste även godkännas i senaten, men president Joe Biden har meddelat att han godkänner lagförslaget om det hamnar på hans bord.

Konflikten om Tiktok kopplas till en ökad misstänksamhet mot företag med koppling till Kina, framhåller Björn Jerdén, programchef för Utrikespolitiska institutets Kinacentrum.

– Det gäller främst företag som är verksamma inom känsliga sektorer med tillgång till stora mängder data, som teoretiskt kan utnyttjas i olika typer av påverkansoperationer.

– Jag tror att Tiktok blev tagna på sängen. Kina ser detta som ännu ett sätt för USA att hämma landets tillväxt, försvåra för kinesiska företag och förhindra dess utveckling som stormakt, säger Jerdén.

"Banditmentalitet"

Från officiellt kinesiskt håll är reaktionerna skarpa. En talesperson från utrikesdepartementet anklagar USA för "banditmentalitet" som "orättvist kväser utländska företag", rapporterar AP.

Delar av Kinas kritik är svårsmält, anser Björn Jerdén.

– Amerikanska plattformar, som Google, Facebook och Instagram, förvägras redan i praktiken möjligheten att verka i Kina. Det är svårt att tänka sig ytterligare motåtgärder mot den typen av företag.

– Någon motreaktion lär komma. Kina brukar inte utfärda officiella sanktioner, men använder sig ofta av dolda ekonomiska tvångsmedel.

Peking uppges vägra försäljning

Donald Trumps tidigare finansminister Steven Mnuchin berättade under torsdagen att han tänker sätta ihop en grupp investerare för att köpa Tiktok.

Regimen i Peking uppges dock avogt inställd till en tvångsförsäljning av Tiktok och ser hellre att appen förbjuds i USA, enligt källor till Wall Street Journal.

Det skulle innebära en hård smäll för Tiktok. USA utgör deras största marknad med 170 miljoner användare.

Men även om senaten röstar igenom förslaget kan frågan om Tiktoks framtid dröja, enligt Björn Jerdén.

– Tiktok kommer att bestrida detta och den juridiska processen kan dra ut på tiden, säger han och tillägger:

– Det amerikanska presidentvalet kan också spela in. Trump är som vanligt svårtolkad, men han vill inte ge Biden chansen att framstå som tuff mot Kina. Han kommer att agera utifrån vad som gynnar hans chanser att vinna valet, säger Jerdén.

Fakta: Tiktok

Tiktok lanserades 2016 och är en app där användarna skapar och delar korta filmklipp, ofta tillsammans med musik. TikToks kinesiska moderbolag Bytedance har en separat version av appen i Kina som heter Douyin.

Tiktok är en av världens snabbast växande sociala medier-plattformar och är särskilt populärt bland barn och unga (åldersgränsen är 13 år).

Exakta antalet användare är svårt att definiera, men Tiktok uppskattas ha omkring en miljard aktiva användare. Facebook har som jämförelse nästan tre miljarder aktiva användare.

Douyin räknas i sin tur ha cirka 600 miljoner aktiva användare.

USA och flera regeringar i västländer har länge uttryckt en oro över Tiktok och huruvida Bytedance kan styras eller kontrolleras av det styrande kinesiska kommunistpartiet, vilket Tiktok förnekar.

Källa: Joakim Hugert Lundberg/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien ByteDance

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt