Kinas törst efter guld driver upp priset
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Kinas törst efter guld driver upp priset

Kinas

Guldpriset har stigit till nya rekordnivåer under de senaste veckorna.

Ett "troy ounce" guld, 31,1 gram, handlades för 2 178,95 dollar på fredagen – en ny rekordnivå för den eviga tillgången.

Guldpriset har en tendens att gynnas av ett osäkert omvärldsläge, som under den globala finanskrisen 2007–2010 och under början av pandemin 2020, förklarar Hemberg.

– Tittar man på vad som har hänt historiskt så går guldpriset upp när det är oroligt. Frågan är om vi har oroliga eller lugnare år framför oss? Jag tror att vi har lugnare år framför oss. Jag förväntar mig inget större virusutbrott eller inflationsoro.

Alternativ till räntor

Den senaste tidens uppgång ser snarare ut att ha sin förklaring i att världens centralbanker bedöms vara på väg att sänka sina styrräntor, något som minskar intresset för att placera sina pengar i räntepapper, fortsätter han.

– Räntorna har nått sin topp, då letar investerare efter andra sätt att spara sina pengar. Där är guld ett av de alternativen, säger Hemberg som även tror att kapital kommer att flyttas från räntepapper till aktiebörsen.

Vill ha guld

Utländska medier som brittiska Financial Times har förklarat den senaste ruschen med att kinesiska investerare och privatpersoner har börjat köpa guld i stor utsträckning.

– Det är kinesiska pengar som har tryckt upp guldpriset. Det beror på att kineserna är skeptiska till sin egen fastighetsmarknad och aktiebörs, eftersom de inte litar på att det kinesiska ledarskiktet kan leverera tillräckligt hög tillväxt under de kommande åren, säger Hemberg.

Fakta: Guldet

Guld är ett metalliskt grundämne och tillhör tillsammans med koppar och silver de så kallade myntmetallerna.

Guldets kemiska beteckning är Au, av latinets aurum.

Guldets vikt mäts numer i den engelska enheten för uns, "troy ounce", vilket motsvarar 31,1 gram. Den gamla viktenheten uns, som har romerska anor, motsvarade 27,9 gram för guld.

Källa: NE

Källa: Erik Widmark/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt