Klimatböter hotar europeiska storbanker
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Klimatböter hotar europeiska storbanker

Klimatböter

Europeiska storbanker är för första gången på väg att bötfällas för att de inte lever upp till redovisningskrav när det gäller klimatpåverkan. Kraven på svenska banker på området är samtidigt på väg att stramas upp, enligt Finansinspektionen (FI).

Minst fyra europeiska banker – av det hundratal större europeiska banker som Europeiska centralbanken (ECB) har särskild tillsyn över – ska enligt nyhetsbyrån Bloombergs källor inte ha redovisat sin exponering mot klimatrisker inom den tidsram ECB har satt upp.

"Mycket återstår att göra"

Vilka banker det handlar om är inte känt. Och vad böterna landar på är inte avgjort ännu. Men det blir troligen – ur bankernas perspektiv – symboliska belopp.

Enligt källorna bryter flera banker fortfarande mot ECB:s krav på redovisning av klimatrisker. Och bötesbeloppet blir större för varje dag som går utan att problemet åtgärdas.

"Mycket återstår att göra", skriver Elisabeth Siltberg, rådgivare på Finansinspektionen (FI), när TT ställer frågor om hur det ser ut med klimatrisker och svenska banker.

"För närvarande pågår en skärpning av kraven på hur bankerna arbetar för att identifiera och motverka hållbarhetsrisker och hur det arbetet redovisas", tillägger hon i en skriftlig kommentar till TT.

Följs upp noga

Hur väl bankerna lever upp till de skärpta kraven kommer att följas upp noga i FI:s tillsyn, enligt Siltberg.

Snart ska FI även presentera en fördjupad analys av potentiella omställningsrisker i utvalda delar av bankernas låneportföljer, enligt Siltberg.

ECB-böterna som enligt Bloombergs är på väg att utfärda mot minst fyra europeiska storbanker kan som mest uppgå till 5 procent av de berörda bankernas omsättning per dag. För en bank med en omsättning på motsvarande 100 miljarder kronor per år skulle bli knappt 14 miljoner kronor per dag.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt