Klirr i kassan för ryska oligarker
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Klirr i kassan för ryska oligarker

Klirr

Stora ryska företag har i år ökat eller återupptagit tidigare strypta utdelningar till sina ägare. Miljardutdelningarna tyder på en minskad oro i det ryska näringslivet för de ekonomiska effekterna av invasionskriget mot Ukraina.

Ett dussin ryska oligarker har hittills i år fått mer än 1 000 miljarder rubel (cirka 120 miljarder kronor) i utdelningar för 2023 års resultat och i vissa fall för första kvartalet i år, enligt en sammanställning gjord av nyhetsbyrån Bloomberg.

Många av de största oligarkerna har nära band till Rysslands president Vladimir Putin och några av dem finns också med på västliga sanktionslistor.

Lukoils Alekperov toppar listan

Den person i listan som har tagit emot mest i utdelning i år är Vagit Alekperov, storägare och tidigare vd för den ryska oljekoncernen Lukoil. Han har fått 186 miljarder rubel i utdelning.

Alekperov finns med på brittiska och australiska sanktionslistor, men har hittills inte dykt på på USA:s och EU:s listor.

Aleksej Mordasjov, storägare i Severstal, och Vladimir Lisin, storägare i Novolipetsk Steel, är två andra som fått klirr i kassan i år med utdelningar på 148 miljarder respektive 121 miljarder. Mordasjov finns med på sanktionslistor i USA, Storbritannien och EU.

Gennadij Timtjenko – tidigare storägare i Torbjörn Törnqvists oljehandelskoncern Gunvor Group – finns också med på Bloombergs topplista över de ryska oligarker som tagit emot mest i utdelningar. Han har hämtat hem 79 miljarder rubel från företagen Novatek och Sibur.

Tillväxt på 5,4 procent

Den ryska ekonomin gick omedelbart efter det att invasionskriget mot Ukraina inleddes 2022 in i recession, men har sedan dess återhämtat sig i takt med att konsumtionen av vapen, bränsle, ammunition och annan utrustning till Ukrainakriget tagit fart.

Rysslands BNP växte med 5,4 procent under årets första kvartal jämfört med första kvartalet 2023 och många av de stora råvarubolagen har ställt om sin export till länder som Kina och Indien, som inte har infört några sanktioner med anledning av Ukrainakriget.

Statskontrollerade verksamheter som gasjätten Gazprom och storbanken Sberbank tog aldrig paus i utdelningarna och har radat upp rekordvinster i krigets skugga. Sberbanks ägare fick förra månaden en utdelning för 2023 på 752 miljarder rubel

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt