Kom igång med swingtrading – Vilken är den bästa strategin?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Kom igång med swingtrading – Vilken är den bästa strategin?

Kom

Är du nyfiken på att komma igång med swingtrading? Med inspiration från en av världens absolut bästa swingtrader kommer vi i denna artikel att gå igenom det du behöver veta för att påbörja din resa som swingtrader. Häng med!

Kortfattat går swingtrading ut på att försöka fånga en del av en större prisrörelse, en “price swing” eller “swing”, i valfritt värdepapper som exempelvis en aktie. Som swingtrader är din målsättning att göra mindre frekventa vinster samtidigt som du säkerställer att du minimerar dina förluster så snabbt som möjligt.

Hur börjar man med swingtrading?

Det korta svaret är att du behöver följande;

  • Dator/internetuppkoppling
  • Startkapital
  • Konto hos aktiemäklare
  • Analysplattform (kan ingå/erbjudas av aktiemäklaren)
  • Strategi
  • …och en stor dos intresse och tid!

Artikeln innehåller annonslänkar till IG.

Hur blir man en framgångsrik swingtrader?

Här följer några av de viktigaste ingredienserna för att lyckas som swingtrader:

En tydlig strategi: Innan du börjar swingtradea är det viktigt att ha en tydlig strategi för både risk och handel. En riskhanteringsstrategi är avgörande för att skydda ditt kapital och inkluderar att fastställa din risktolerans, använda stop-loss-order och bestämma hur mycket av ditt kapital du är villig att riskera på varje trade.

Du behöver dessutom utveckla en handelsstrategi som passar dina mål och din personliga stil. Din strategi kommer exempelvis skilja sig åt beroende på hur mycket tid du kan lägga på att tradea.


Teknisk utrustning: Eftersom swingtrading innebär att du tar beslut i realtid behöver du en pålitlig dator och en stabil internetanslutning. Fördröjningar eller avbrott kan leda till att du tvingas ta beslut som du inte tänkt dig på grund av tekniska problem. Det är också viktigt att ha en pålitlig handelsplattform som erbjuder realtidsdata, orderplacering och andra verktyg som teknisk analys och nyhetsflöden.

Mentala färdigheter: Swingtrading kan vara påfrestande och kräver starka mentala färdigheter. Du måste kunna hantera känslor som rädsla och girighet och vara bra på att behålla din disciplin och ditt tålamod även när marknaden är volatil. Att ha en förutbestämd strategi med regler för olika situationer kan hjälpa dig att fatta beslut baserat på strategin istället för på impulsiva känslor.

Vilken är den bästa swingtradingstrategin? Inspireras av en av tidernas bästa swingtraders

Som du förmodligen redan vet finns det ett oändligt antal olika typer av stilar när det kommer till swingtrading. Precis som med aktier och investeringar generellt finns det ingen “helig graal” eller strategi som är perfekt och passar alla, utan det handlar till stor del om att hitta en strategi som passar dig som person och dina specifika förutsättningar.

Med det sagt finns det dock vissa tidlösa koncept som har prövats, utvecklats och förfinats under många årtionden, i varierande marknadsklimat med såväl krascher som långa bull markets, perioder av krig och geopolitisk osäkerhet och som fortfarande står sig starka. Dessa strategier används fortfarande framgångsrikt av några av världens erkänt bästa swingtraders.

I den här artikeln fokuserar vi på Mark Minervini, en av tidernas absolut mest framgångsrika swingtraders, flerfaldiga vinnare av anrika investerartävlingen “US Investing Championship” och dessutom bästsäljande författare av ett flertal mycket uppskattade böcker som handlar om swingtrading, hans specifika strategi samt mindset/psykologi!

Mark Minervinis momentumstrategi i korthet

Nedan redogör vi för de viktigaste inslagen i Minervinis swingtradingstrategi:

Målet är inte att köpa till lägsta möjliga pris, utan till RÄTT pris!"

Trend/momentum: Sök/screena på aktier som har en stigande trend och uppvisar positivt prismomentum samt gärna en relativ styrka (går starkare än) gentemot marknaden som helhet/andra aktier. Redan i detta steg är du på jakt efter de mest trendstarka momentumaktierna, så kallade “ledare”.

Pris/volymkontraktion: När du har filtrerat fram de mest trendstarka “ledarna” söker du en kortsiktig paus i trenden där du vill att priset stannar upp och rör sig sidledes, konsoliderar, under en period på dagar till veckor. Detta kallas för “bas” eller “basning”. Under denna fas vill du gärna se att priset “tightar” till sig med successivt mindre prisrörelser (priskontraktion) samtidigt som även volymen “torkar upp” (volymkontraktion). Detta är tecken på att aktiviteten går ner och aktien brukar pendla mellan lägre aktivitet och högre aktivitet, mindre rörelser och större rörelser. Du vill identifiera en trendstark aktie som precis har gjort en paus, för att lägga oddsen på din sida för en ny större explosiv rörelse.

Setup/breakout: Nu har du en pris- och volymkontraktion inom ramarna för en teknisk setup; bas. När ovan kriterier är uppfyllda väntar du rent krasst bara på “gnistan” som förhoppningsvis leder till nästa explosiva prisrörelse. Här söker du ledtrådar i form av ökad aktivitet (pris som bekräftas av volym), där köpare är aggressiva nog för att pusha priset genom ett tekniskt motstånd, pivot, och ut ur denna bas. Detta kallas för “breakout”, dvs. ett utbrott från basen. Ett viktigt kriterium är att söka utbrott som sker på högre än normal volym då det kan indikera att “stora pengar” (exempelvis fond- eller kapitalförvaltare) köper aktien. Ett tips är att använda dig av prisalarm för att bevaka viktiga nivåer i de aktier som är mest aktuella.

Fundamental drivare: Breakouts sker inte sällan i samband med någon form av fundamental händelser för ett bolag, exempelvis en kvartalsrapport eller nyhet om viktig order eller dylikt. Det är inte att stenhårt krav med en fundamental drivare av någon form, men det gör det enklare att uppmärksamma en viss aktie och att förstå den potentiella drivkraften som kan få fler köpare att kliva in/bli mer aggressiva. Här är ett tips att följa upp bolagen så att du har hyfsat koll på vad de sysslar med och vilken typ av information som kan vara av vikt för bolaget, så att du snabbt kan förstå/tolka en nyhet.

Riskhantering: Innan du tar en position behöver du också ha benat ut grundläggande regler för exempelvis risktagande, positionsstorlek, vart du placerar din stop loss, vart du ska ta vinster, om du ska traila din stop loss osv. Alla dessa beslut är centrala och ska vara väl förankrade i din tradingplan redan innan du ens tar en position. Med andra ord ska du inte behöva ta en massa svåra beslut i samband med din trading, utan bara exekvera den plan som du redan har beslutat dig för att följa. Den absolut viktigaste regeln som du aldrig får bryta är att respektera din risk/stop loss-nivå och aldrig tumma på detta!

Mentala färdigheter: Sammanvävt med ovan kommer framgångsrik swingtrading givetvis att kräva en rad mentala färdigheter, såsom tålamod, uthållighet och disciplin. Dessa är minst lika viktiga som ovanstående delar och vi rekommenderar att du även försöker utvecklas på detta plan, exempelvis genom att studera hur du känner och agerar i olika situationer samt även ta del av aktuella böcker på området.

Tips: Denna artikel är endast ett kortare utdrag från vår stora guide om Swingtrading där du kan fördjupa dig mer. Vi tipsar också om vår guide om Daytrading för dig som är intresserad av mer kortsiktig handel.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt