Kommunal varslar – 5 000 kan gå ut i strejk
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Kommunal varslar – 5 000 kan gå ut i strejk

Kommunal

LO-facket Kommunal varslar om strejk sedan förhandlingarna om ett nytt avtal med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona brutit samman. Blir strejken av omfattas inledningsvis drygt 5 000 medlemmar runtom i landet.

– Utöver det är det också blockad för nyanställning, mer- och övertid. Så det är en omfattande konflikt som kommer att få stora konsekvenser, säger Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal, till TT.

Strejken bryter ut den 18 april om ingen uppgörelse nåtts innan dess.

– Hela vår organisation är redo att ta oss an en strejk. Men jag hoppas så klart att vi ska hitta en lösning. Vi har helt rimliga krav. Det är inga kostnadsdrivande krav, utan krav som behövs för att få till en bra och robust välfärd, säger Ragnegård.

Löner och arbetstid

SKR meddelar att varslet och "vilka konsekvenser det får för välfärdens verksamheter" nu ska analyseras.

"Det är beklagligt att Kommunal väljer att varsla om stridsåtgärder och att välfärdens vardag nu riskerar att påverkas negativt. Vi är redo att hitta konstruktiva lösningar vid förhandlingsbordet", säger Jeanette Hedberg, SKR:s förhandlingschef, i ett pressmeddelande.

Kommunal har i årets avtalsförhandlingar krävt "ordning och reda" i löneprocesserna, med ett skriftlighetskrav vid lönesamtal och att nya löner ska betalas ut i tid. En annan stor fråga har varit arbetstiderna med förenklade dygnsviloregler.

"Känt oss tvungna"

– Vi har mötts av motbud som inte löser de här delarna utan snarare försämrar. Så det har vi inte kunnat gå med på. Därför tackade vi nej i fredags och i dag har vi känt oss tvungna att varsla om konflikt, säger Ragnegård.

Strejkvarslen berör anställda i kommuner, regioner och företag under arbetsgivarorganisationen Sobona.

Runt 550 000 personer arbetar på de berörda avtalsområdena. Det handlar om till exempel måltidspersonal, vaktmästare, lokalvårdare och renhållningsarbetare. Totalt omfattas omkring 750 arbetsplatser runtom i landet.

Kan utökas

Malin Ragnegård utesluter inte att en eventuell strejk kan komma att utökas.

– Vi får se hur det här fortlöper. Fokus är att få till ett så bra avtal som möjligt för medlemmarna i Kommunal. Vi står alltid öppna för att utöka och hitta andra lösningar om inte det här räcker, säger hon.

– Men vi hoppas att SKR ska ta bort sina skygglappar och hitta lösningar som blir bra för verksamheten och för välfärden.

Källa: Joakim Magnå/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt