Köpläge: Vinstlyft väntar – och budchans som bonus
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Köpläge: Vinstlyft väntar – och budchans som bonus

Köpläge:

Gränges fortsätter att visa stark lönsamhet trots en svagare försäljning under det första kvartalet 2024. Med starka marknadspositioner med strukturell tillväxtpotential mot elbilssektorn och en växande affär inom katodfolie ser framtiden ljus ut för bolaget. Privata Affärer ser köpläge i aktien med en riktkurs på 125 kronor.

  • Gränges visade rekordstor lönsamhet och kassaflöde under förra året, trots en svagare försäljning under det fjärde kvartalet.
  • Bolaget har lyckats att skicka svängningar för energi och råvarupriser vidare till kunderna, vilket har stabiliserat resultatet.
  • Gränges största kundsegment är fordonsindustrin och tillverkare av klimatanläggningar och värmeväxlare, vilket ger en strukturell tillväxtpotential i takt med elbilarnas framfart.

Marknadsandelar och lönsamhet

Gränges har lyckats vinna marknadsandelar i Asien, särskilt tack vare en ökande elbilsproduktion. Trots svag försäljning under första kvartalet 2024, tack vare lagerneddragningar i USA, förväntas en stabilisering senare under året. Även i Europa förväntas lagernivåerna ligga på normala eller låga nivåer, skriver Privata Affärer.

Bra positionerade för starka trender

Gränges största kundsegment är fordonsindustrin och tillverkare av klimatanläggningar och värmeväxlare.

"Det ger en intressant strukturell tillväxtpotential i och med elbilarnas frammarsch. En elbil har cirka 80 procent mer produkter från Gränges än en vanlig bil," lyfter analysen.

Bolaget har också satsat på att investera i katodfolier för batterier, en premiumprodukt med högre marginaler än andra produkter. Detta tillskott bör kunna ge en ökad vinst framöver.

Detta rapporterar Privata Affärer om.

Framtidsutsikter och budchans

Bolaget värderas på ev/ebitda till drygt 6, vilket anses vara för snålt för ett välskött bolag med goda utsikter. "P/e-talet ligger på lite över 10 för både 2023 och 2024, men förväntas falla ned mot 8,5 nästa år."

Dessutom ger bolaget en god direktavkastning, efter sin föreslagna utdelningshöjning.

Privata Affärer summerar att bolaget är bra positionerat för framtiden med starka marknadspositioner och en ökad efterfrågan på återvunnet aluminium och avslutar;

"Gränges ägarlista domineras av institutioner, vilket kan locka till bud från större spelare som är intresserade av bolagets växande affär inom katodfolie."

Läs även: Värdering nära 10-års lägsta – Köpläge i aluminiumbolaget?

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Gränges

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Gränges

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt