Så ska Vattenfall undvika miljardsmällar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Så ska Vattenfall undvika miljardsmällar

Så

Det krävs ett omfattande kärnkraftsprogram för att Sverige ska undvika de minor andra länder gått på. Någon enstaka reaktor duger inte, enligt Vattenfalls vd Anna Borg.

Vattenfalls planer, påhejade av ägaren staten och ytterst den nuvarande regeringen, att bygga ny kärnkraft löper på. I februari kom den senaste uppdateringen – inriktningen är flera reaktorer, antingen små så kallade SMR:er eller stora mer traditionella, invid Ringhals på Västkusten.

Vad händer nu?

Miljökonsekvensbeskrivningar ska tas fram, Vattenfall köper fastigheter i området, berättar Anna Borg:

– Och vi håller också på och inleder samråd med de som bor i närheten. Och så håller vi samtidigt på att plocka in ytterligare offerter från leverantörer. Så att arbetet pågår för fullt.

Dela risken

Planen är ny kärnkraft i drift före 2035. Men det är många pusselbitar som ska falla på plats innan dess. Och det gäller att inte springa på de rejäla minorna som flera andra kärnkraftsbyggare gjort i andra länder, exempelvis Olkiluoto 3 i Finland som blev över 15 år försenat och 3–4 gånger dyrare än beräknat.

Hur ska ni undvika det?

– Det ena är ju att man måste tänka utifrån ett kärnkraftsprogram redan från början och inte att bygga enskilda reaktorer. Och det andra är att man ska tänka helhet redan från början, säger Vattenfallchefen.

Delad risk med staten är också ett villkor. Det är något som utreds av regeringen.

Utan delad risk med staten, vågar inte ni trycka igång någonting?

– Vi har ju inte sett att man har byggt ny kärnkraft på rent kommersiella villkor någonstans i världen. Och ser inte heller att det skulle vara möjligt att göra det här och nu, säger Anna Borg.

Elpris avgör investeringar

Under våren har elpriserna sjunkit tillbaka kraftigt jämfört med hur det såg ut för något år sedan. Anna Borg räknar med att de även framöver kommer att svänga kraftigt. Priset på el är avgörande för energiproducenternas investeringsplaner.

– För att investera tillräckligt mycket i ny elproduktion så behöver naturligtvis priserna på marknaden kunna motivera det också, säger Borg utan att säga var den nivån ligger.

Fakta: Vattenfalls kvartalsrapport

Vattenfall rörelseresultatet ökade med 27 procent till 20,7 miljarder kronor under första kvartalet. Omsättningen minskade med 21 procent till 76,4 miljarder kronor.

Det har varit en bra start på året. Och det beror framförallt på att vi trots de lägre elpriserna i Norden får bättre betalt för vår, säger Vattenfalls vd Anna Borg.

Det hänger ihop med att Vattenfall prissäkrat sina priser i förväg.

Källa: Vattenfall

Källa: Olle Lindström/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt