Kraftigt vinstlyft för dansk bantningsjätte
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Kraftigt vinstlyft för dansk bantningsjätte

Kraftigt

Europas högst värderade bolag, danska Novo Nordisk, gjorde ytterligare en jättevinst. Suget efter dess bantningsmedel ökar kraftigt. Möjligen går det för bra. I USA har man fått politikerna efter sig.

Danska läkemedelsjätten Novo Nordisk redovisar en fortsatt kraftig vinstökning. Rörelsevinsten steg under första kvartalet med 27 procent till 31 846 miljoner danska kronor. Intäkterna ökade med 22 procent till 65 349 miljoner danska kronor.

Företaget, numer Europas högst värderade börsbolag, har blivit världsledande inom läkemedel för behandling av diabetes och övervikt.

Bara i USA har suget efter bantningspreparatet Wegovy fyrdubblats, jämfört med leveranserna i slutet av 2023, skriver Bloomberg. Det har medfört att politikerna börjar ifrågasätta utvecklingen.

Enligt en studie från Yale-universitetet skulle en månadsdos av Wegovy och systerläkemedlet för diabetes, Ozempic, kunna produceras för mindre än fem dollar och ändå ge företaget en vinst. Listpriset för Ozempic ligger på 936 dollar, Wegovy på 1 349 dollar, skriver Bloomberg.

Senator Bernie Sanders, ledamot i senatens kommitté för hälsovård, har i ett brev till Novo Nordisk vd meddelat att man undersöker priset på läkemedlet.

Den kraftiga efterfrågan gör att ledningen reviderar upp årsprognosen. Försäljningen bedöms stiga med 27 procent och rörelsevinsten med 30 procent. Efterfrågan är för tillfället större än utbudet. Ledningen planerar för stora investeringar i ytterligare tillverkningskapacitet.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Novo Nordisk

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Novo Nordisk

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt