Krisnivå på franska räntor inför nyvalet
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Krisnivå på franska räntor inför nyvalet

Krisnivå

Det är krisstämning på den franska obligationsmarknaden – där den franska staten finansierar sig – inför söndagens nyval till parlamentet i Frankrike.

Räntan på en tioårig fransk statsobligation har uppe i 3,30 procent, vilket kan jämföras med 2,46 procent för motsvarande tyska statspapper.

Gapet mellan de båda euroländernas obligationsräntor är det största sedan eurokrisen 2012. Det handlar om en riskpremie som långivare kräver för att låna ut till Frankrike inför vad som befaras bli en kaotisk politisk period i landet och förvärrade problem med budgetunderskott för den franska staten.

Parisbörsen faller också – trots uppgångar på alla andra håll i Europa – och nu är hela börsuppgången för i år borta efter ett fall på 6 procent sedan EU-valet den 9 juni. President Emmanuel Macron upplöste samma kväll det franska parlamentet och utlyste nyval till följd av kraftig motvind för sitt parti i EU-valet.

Osäkerheten kring den franska politiska situationen pressar även euron, som just nu kretsar kring kursen 1,07 dollar per euro, den lägsta nivån mot dollarn på cirka två månader.

Marknaden tvivlade på den franska statens förmåga att komma tillrätta med växande budgetunderskott redan innan Macron utlyste nyval.

Ratinginstitutet S&P Global sänkte Frankrikes kreditbetyg i slutet av maj och Internationella valutafonden (IMF) har gjort beräkningar som visar att Frankrikes budgetunderskott ser ut att ligga en bra bit över EU:s tak på 3 procent av BNP i många år till.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt