Kronans lyft kan fortsätta – det här avgör
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Kronans lyft kan fortsätta – det här avgör

Kronans

Kronan har på lite drygt fem veckor lyft med 50 öre mot euron. Därmed har den svenska valutan i princip raderat ut hela kursfallet mot euron tidigare under året. Uppgången har fått ny fart i början av juni. Kronförstärkningen i maj var markant.

Kronförstärkningen i maj var markant. Den ägde rum trots att Riksbanken beslöt att sänka styrräntan för första gången på åtta år i början av maj – innan väntade räntesänkningar av Europeiska centralbanken (ECB) och USA:s centralbank Federal Reserve (Fed).

Den som planerar resor ut i Europa eller till USA i sommar kan glädjas åt utvecklingen. Kronförstärkningen ökar även sannolikheten för att räntorna för pressade hushåll och företag i Sverige kan fortsätta nedåt.

Ny fart i juni

Riksbankschefen Erik Thedéen har troligen bidragit till lyftet för den svenska valutan med en serie uttalanden som i praktiken raderat ut marknadens förväntningar på en sänkning av styrräntan i juni.

Kronan har sedan fått ny fart i juni, bland annat efter ett oväntat starkt inköpschefsindex för svensk industri i maj i kombination med ett oväntat svagt inköpschefsindex för industrin i USA. Den svaga USA-siffran öppnar dörren för att Fed trots allt sänker styrräntan – i september, enligt proffsen.

I närtid kan kronkursen påverkas av hur ECB låter när det gäller utsikterna för fler räntesänkningar efter den sänkning som väntas på torsdag denna vecka. Det kommer även nya jobbsiffror från USA på fredag, som kan påverka kursen.

Jerome Powells ord kan avgöra

En oväntat svag arbetsmarknad i USA ökar sannolikheten för att Fed sänker räntan. Det brukar gynna riskaptiten globalt och bidra till en starkare krona. Men om det återigen kommer oväntat starka jobbsiffror från USA kan spekulationerna om att Fed måste höja räntan ytterligare ta fart igen.

Hur Fed-chefen Jerome Powell väljer orden i samband med räntebeskedet nästa vecka kan också avgöra riktningen på kronan framöver.

På fredag nästa vecka kommer även en ny svensk inflationssiffra från Statistiska centralbyrån (SCB), en viktig pusselbit för Riksbankens framtida räntebeslut.

Nästa räntebesked från Riksbanken är planerat till den 27 juni.

Fakta: Klirr i reskassan

Det har kommit ett välkommet klirr i resekassan de senaste veckorna för dem som planerar turer ut i Europa eller till USA i sommar.

Mot dollarn är lyftet under fem veckor hela 60 öre, till 10,42 kronor per dollar. Men där återstår 20 öre för kronan för att komma tillbaka till kursen vid inledningen av året.

Det brittiska pundet har liksom euron blivit nästan 50 öre billigare sedan slutet av april. Men liksom när det gäller dollarn återstår en del att återta för kronan för att den svenska valutan ska vara tillbaka vid kursen mot pundet som gällde vid vid årets inledning – närmare bestämt cirka 30 öre.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt