Därför rusar kryptovalutor i värde just nu - Så kan du investera
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

Nyheter Börskollen

Därför rusar kryptovalutor i värde just nu - Så kan du investera

Därför

I tider av ekonomisk turbulens finns det alltid ljusglimtar, som potentialen för innovation och omvandling. Den nuvarande lågkonjunkturen är inget undantag, och när traditionella finansiella system sviktar vänder sig många mot den digitala valutans värld. Men varför?

Bitcoin-priset har mer än fördubblats sedan årsskiftet

Sedan årsskiftet har priset på bitcoin mer än fördubblats, och handlas sedan en tid tillbaka över 30 000 dollar-sträcket. Denna utveckling är inte enbart kopplad till spekulation. I en värld av stigande inflation har bitcoin och andra kryptovalutor faktiskt blivit mer framträdande på många investerares radar. Det är viktigt att förstå att kryptovalutor inte bara är en spekulativ tillgång. Visst, många associerar digitala valutor med volatila prisrörelser, men det är också där en stor del av potentialen finns.

Reglerad handel i krypto banar väg för ökad adoption

Ett tydligt tecken på kryptovalutors stadiga plats i den moderna ekonomin kom när världens största kapitalförvaltare BlackRock, tillsammans med en handfull andra ledande amerikanska kapitalförvaltare, för ett tag sedan vädjade till amerikanska SEC att godkänna en ny form av kryptofond. Och tidigare i höstas kom ett amerikanskt domstolsbeslut som ser ut att bana vägen för börshandlade fonder, så kallade ETF:er, med bitcoin som underliggande tillgång – USA är därmed ett steg närmare en reglerad investeringsform för kryptovaluta.

Denna typ av engagemang från stora finansiella aktörer understryker att krypto inte är en flyktig trend, utan snarare en växande sektor med betydande potential. Bitpanda har alltid betraktat krypto som en bro mellan det traditionella och det nya.

Vårt mål är varken att förespråka eller avråda från investeringar i krypto; snarare vill vi ge människor möjligheten att förstå, utforska och engagera sig i denna värld på sina egna villkor."

Detta säger Wera Henriksson, Nordisk marknadschef på Bitpanda.


Tekniken bakom krypto – blockchain – har potential att förändra mycket mer än bara valutamarknaden. Med sina transparenta och säkra egenskaper kan blockchain förändra allt från leveranskedjor till konstmarknaden. Det är dock viktigt att inse att denna teknologiska förändring inte kommer utan utmaningar. Men trots dessa utmaningar fortsätter kryptovärlden och blockchain att vara en katalysator för förändring och innovation runt om i världen.

Ökat intresse för krypto under lågkonjunktur?

Under en lågkonjunktur, när ekonomin är osäker och många söker efter nya, alternativa vägar framåt kan det vara just dessa digitala innovationer som står för en del av lösningen. Det är kanske därför intresset för krypto och blockchain har blivit så påtagligt under dessa tider.

Som med alla investeringar och ekonomiska beslut, är det av yttersta vikt att göra egen research, att närma sig ämnet med en öppen men försiktig inställning.

"På Bitpanda har vi, utöver att göra det enkelt och säkert att investera, även gjort det möjligt för allmänheten att lära sig mer om både kryptovalutor och blockchain på vår hemsida,", avslutar Wera.

Även om krypto kanske inte är svaret på alla våra ekonomiska utmaningar, kan det mycket väl vara en viktig del av diskussionen. Och i dessa osäkra tider är det viktigt att ha så många verktyg och perspektiv till hands som möjligt.


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt