Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

Därför

Därför rusar kryptovalutor i värde just nu - Så kan du investera

I tider av ekonomisk turbulens finns det alltid ljusglimtar, som potentialen för innovation och omvandling. Den nuvarande lågkonjunkturen är inget undantag, och när traditionella finansiella system sviktar vänder sig många mot den digitala valutans värld. Men varför?

Bitcoin-priset har mer än fördubblats sedan årsskiftet

Sedan årsskiftet har priset på bitcoin mer än fördubblats, och handlas sedan en tid tillbaka över 30 000 dollar-sträcket. Denna utveckling är inte enbart kopplad till spekulation. I en värld av stigande inflation har bitcoin och andra kryptovalutor faktiskt blivit mer framträdande på många investerares radar. Det är viktigt att förstå att kryptovalutor inte bara är en spekulativ tillgång. Visst, många associerar digitala valutor med volatila prisrörelser, men det är också där en stor del av potentialen finns.

Reglerad handel i krypto banar väg för ökad adoption

Ett tydligt tecken på kryptovalutors stadiga plats i den moderna ekonomin kom när världens största kapitalförvaltare BlackRock, tillsammans med en handfull andra ledande amerikanska kapitalförvaltare, för ett tag sedan vädjade till amerikanska SEC att godkänna en ny form av kryptofond. Och tidigare i höstas kom ett amerikanskt domstolsbeslut som ser ut att bana vägen för börshandlade fonder, så kallade ETF:er, med bitcoin som underliggande tillgång – USA är därmed ett steg närmare en reglerad investeringsform för kryptovaluta.

Denna typ av engagemang från stora finansiella aktörer understryker att krypto inte är en flyktig trend, utan snarare en växande sektor med betydande potential. Bitpanda har alltid betraktat krypto som en bro mellan det traditionella och det nya.

Vårt mål är varken att förespråka eller avråda från investeringar i krypto; snarare vill vi ge människor möjligheten att förstå, utforska och engagera sig i denna värld på sina egna villkor."

Detta säger Wera Henriksson, Nordisk marknadschef på Bitpanda.


Tekniken bakom krypto – blockchain – har potential att förändra mycket mer än bara valutamarknaden. Med sina transparenta och säkra egenskaper kan blockchain förändra allt från leveranskedjor till konstmarknaden. Det är dock viktigt att inse att denna teknologiska förändring inte kommer utan utmaningar. Men trots dessa utmaningar fortsätter kryptovärlden och blockchain att vara en katalysator för förändring och innovation runt om i världen.

Ökat intresse för krypto under lågkonjunktur?

Under en lågkonjunktur, när ekonomin är osäker och många söker efter nya, alternativa vägar framåt kan det vara just dessa digitala innovationer som står för en del av lösningen. Det är kanske därför intresset för krypto och blockchain har blivit så påtagligt under dessa tider.

Som med alla investeringar och ekonomiska beslut, är det av yttersta vikt att göra egen research, att närma sig ämnet med en öppen men försiktig inställning.

"På Bitpanda har vi, utöver att göra det enkelt och säkert att investera, även gjort det möjligt för allmänheten att lära sig mer om både kryptovalutor och blockchain på vår hemsida,", avslutar Wera.

Även om krypto kanske inte är svaret på alla våra ekonomiska utmaningar, kan det mycket väl vara en viktig del av diskussionen. Och i dessa osäkra tider är det viktigt att ha så många verktyg och perspektiv till hands som möjligt.


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.