Kryptoinvesteringar – en förlustaffär för många
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Kryptoinvesteringar – en förlustaffär för många

Kryptoinvesteringar

Mer än hälften av de svenskar som handlat med kryptocertifikat under de senaste åren har gått med förlust. Yngre män är de som drabbats i störst omfattning, enligt en analys som Finansinspektionen (FI) gjort.

Enligt FI har omkring 200 000 svenskar valt att investera i så kallade kryptocertifikat under perioden 2018–2024. Medianinvesteraren har handlat certifikat för cirka 9 800 kronor. Investeringarna har dock i många fall gått helt fel. Samtidigt som kryptotillgångar ökat i värde med uppåt 500 procent har mer än hälften (53 procent) gjort en förlust.

Svårt att värdera

"De kraftiga kursrörelserna i kryptotillgångar går inte bara uppåt, utan också nedåt. Vi ser att intresset att investera i kryptotillgångar tenderar att vara som störst när priserna redan börjat stiga kraftigt. Många köper helt enkelt in sig på mycket höga nivåer, vilket illustrerar svårigheten med att värdera dessa tillgångar", säger Mathias Lien Oskarsson, analytiker på FI, i en kommentar.

Kryptotillgångar som exempelvis bitcoin har historiskt visat på extremt volatila kurssvängningar. FI lyfter också svårigheten att värdera kryptotillgångar då de till skillnad från aktier saknar ett inneboende värde som kassaflöden eller fysiska tillgångar. Många investerare tittar i stället på historisk utveckling.

Kan handla om tur

"Vår analys visar att majoriteten av de som investerat har köpt in sig på höga prisnivåer. Vi ser också att de som haft positiv avkastning vid ett handelstillfälle sällan lyckas upprepa det om de handlar på nytt. Det pekar på att de positiva utfallen kan handla mer om tur än skicklighet", säger Mathias Lien Oskarsson.

FI konstaterar samtidigt att intresset nu verkar avta, under de senaste åren har inflödet av förstagångsköpare minskat.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt