Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Kryptokungen

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Det är en klassisk historia om uppgång och fall. Den här gången handlar det om ett av de största bedrägerierna i USA – och nu har Sam Bankman-Fried fått sitt straff i en domstol i New York.

Han är underbarnet som växte upp i närheten av Silicon Valley och tog examen från MIT, ett av de mest prestigefyllda universiteten i USA. Föräldrarna är båda knutna till Stanforduniversitetet som juridikprofessorer, men sonen valde en helt annan karriär.

Grundade FTX

2019 grundade han, tillsammans med en universitetskamrat, kryptobörsen FTX – och det är den som har gjort honom känd. Genom företaget kunde privatpersoner handla med kryptovalutor som exempelvis bitcoin och förvara sina tillgångar.

I takt med att kryptovalutor blev ett allt hetare investeringsobjekt växte kryptobörsen FTX snabbt till en av världens största och Sam Bankman-Fried själv blev en jättekändis som prydde omslagen på affärstidningar.

Han syntes ihop med Tony Blair och Bill Clinton och FTX marknadsfördes i anslutning till den amerikanska fotbollsfinalen (Super Bowl) i en påkostad reklamkampanj. Detta samtidigt som kändisar som modellen Gisele Bündchen och hennes före detta man, fotbollsspelaren Tom Brady, investerade i företaget.

Bankman-Fried själv flyttade till Bahamas där han köpte fastigheter för över 1,2 miljarder kronor. Han och flera kollegor bodde i ett lyxhus värt drygt 400 miljoner kronor.

Korthuset rasade 2022

När företaget var på absolut topp omsatte handelsplattformen 10–15 miljarder dollar dagligen, enligt BBC.

Det som dock skulle visa sig vara ett korthus raserade till fullo i november 2022 när det avslöjades företaget lånat ut över 80 miljarder kronor av kunders insättningar till hedgefonden Alameda, som Bankman-Fried grundade 2017. Där spekulerades vilt med pengarna, bland annat i FTX:s egen kryptovaluta.

Avslöjandet utlöste en klassisk så kallad "bankrusning" då kunder försökte ta ut sina pengar som nu var försvunna. Krisen var total och kort därefter greps Sam Bankman-Fried och utlämnades till USA.

32 år gammal har han nu dömts till 25 års fängelse för bedrägerierna.

Källa: Tobias Österberg/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt