Kvinnliga entreprenörer uppmanas skaffa barnvakt – Sveriges största barnvaktskoncern ger sig in i debatten
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Kvinnliga entreprenörer uppmanas skaffa barnvakt – Sveriges största barnvaktskoncern ger sig in i debatten

Kvinnliga

Utanför Norden lyckas fler bolag nå unicorn-status. Enligt Pär-Jörgen Pärson kan det handla om att man i andra länder är mer benägna att anlita en nanny – ett uttalande som skapat stor debatt. Nu ger hushållstjänstföretaget Yepstr sin syn på debatten.

  • Fler bolag utanför Norden lyckas nå unicorn-status.
  • Pär-Jörgen Pärson har skapat stor debatt med uttalanden om nannys för kvinnliga entreprenörer.
  • Hushållstjänsteföretaget Yepstr, som erbjuder tjänster inom barnpassning, ger sin syn på frågan.

Det var på Breakits event Femtalk som Northzone-partnern Pär-Jörgen Pärson uttryckte hur kvinnliga entreprenörer i Norden skiljer sig från kvinnliga entreprenörer i andra länder: i andra länder finns en större acceptans att ta hjälp med barnpassning, exempelvis genom att anlita en nanny.

Pärson hänvisar särskilt till kvinnliga entreprenörer i USA, som enligt honom är mer benägna än kvinnliga entreprenörer i Norden att ta hjälp i hur hemmet fungerar. Som exempel nämner han hur April Koh, grundare av New York-baserade Spring Health, födde barn i november och var tillbaka på jobbet i februari.

Alla är inte beredda att göra detta livsval, menar Pärson, och uttrycker att detta kan vara en del i varför fler bolag utanför Sverige kommer upp i unicorn-status.

Uttalandet har skapat stor debatt

Pärsons uttalande skapade omedelbara reaktioner bland publiken på Femtalk. En av motfrågorna poängterade att alla kanske inte har möjlighet att ta hjälp i form av en barnvakt. Pärson hänvisar till att man på något sätt lyckas lösa det i länder som USA, Italien, Spanien och Frankrike, och menar att det kan handla om kulturella skillnader.

”Vi skapar massa förväntningar på att kvinnor ska vara hemma i nio månader efter barnafödsel”, säger Pärson till Breakits reporter på plats.

Debatten har fortsatt även efter Pärsons framträdande på eventet. Bland annat har uttalandet resulterat i en debattartikel publicerad av sju kvinnliga entreprenörer och en manlig entreprenör. En del av kritiken som framförs i artikeln är att Pärsons råd inte ges till entreprenörer generellt, utan specifikt till kvinnor.

Även Petter Stordalen stämmer in i kritikkören när han gästar SVT:s program Ekonomibyrån. Hotellmagnaten menar att tron på att en nanny skulle lösa alla problem är för gammaldags för honom. Stordalen efterfrågar i stället förutsättningar för ett balanserat liv och att vi måste göra oss av med myten om att en bra ledare måste arbeta 50–70 timmar i veckan.

Yepstrs syn på debatten

Sveriges största barnvaktskoncern, Yepstr, har följt debatten och företagets VD Jacob Rudbäck ger nu sin syn på ämnet.

”Pär-Jörgen har helt rätt i sak att vi är exceptionellt dåliga med att ta hjälp i Sverige. I USA tar man exempelvis hjälp med barnpassning 22 gånger mer per capita än i Sverige. Däremot bör såklart uppmaningen inte endast riktas till kvinnor utan alla entreprenörer och familjer. Både min fru Catrine och jag är entreprenörer och vi har tagit hjälp med vårt barn sedan väldigt tidig ålder. Något som enbart varit positivt för alla inblandade, kanske framför allt för vår dotter som nu har en extra storasyster som bor precis över gatan”, säger Rudbäck.

Därtill belyser Yepstr att det historiskt sett varit så att alla inte haft möjlighet att anlita en nanny. Priserna har helt enkelt varit alldeles för höga. Detta är dock något som förändrats och med den automatiserade lösning som Yepstr har utvecklat är prisbilden en helt annan.

”Tar du hjälp via Yepstr så kan du räkna med priser som i genomsnitt ligger en bit under hälften av konkurrenternas, samtidigt som våra barnvakter självklart får precis lika bra betalt. I genomsnitt betalar våra kunder omkring 120 kr/tim.”

Att även entreprenörer ska ha möjlighet att träffa sina barn är något Yepstr ser som en självklarhet, och syftar till Stordalens strävan efter bättre förutsättningar för ett balanserat liv.

”Vår erfarenhet är inte att våra kunder spenderar mindre tid med sina barn, utan snarare att de byter stressad logistiktid mot riktig kvalitetstid. Min fru och jag gör detta genom att ta hjälp med hämtning från förskolan två dagar i veckan. Då får vi en ’date night’ tillsammans varje vecka och när vi kommer hem från jobbet har vi hunnit i kapp och kan vara helt närvarande.”

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt