Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Lägre

Lägre bostadspriser ger fler möjligheter för köpare

Priserna på bostäder fortsätter att sjunka i de flesta storstadsregionerna, vilket ger fler möjligheter för köpare. I Stockholm har priserna på småhus fallit med cirka 8 procent sedan toppen av bostadsmarknaden i augusti 2007. Det är en positiv utveckling för den Svenska ekonomin, och ger en bättre chans för många att kunna köpa sin nya bostad. Om du funderar på att låna för en bostad kan du lära dig mer på Finansvalp och hitta bra tips om hur man ska gå till väga.

Höjd ränta sänker bostadspriserna

Just räntan, och framtidsförväntningarna på räntan, är det som påverkar bostadspriserna allra mest. Om marknaden tror på stigande räntor framöver kommer bostadspriserna sannolikt att fortsätta ner. Skulle räntan fortsätta stiga kraftigt, som den gjort hittills under 2022, kommer bostadspriserna med största sannolikhet att gå ner.

Just nu har bostadsrättspriserna gått ner 11 % medan villapriserna är ner 9,28 % från de toppar som man har sätt enligt statistiken. Men många tror att de verkliga prisnedgångarna ännu inte fullt ut syns i statistiken i hela landet.

Lägre bostadspriser men dyrare att leva

Bostadspriserna har sjunkit de senaste åren, men det betyder inte att det är billigare att leva. Priserna på mat, kläder och andra varor har stigit snabbare än bostadspriserna, och det gör det svårt för familjer att hitta en bra bostad som kan ha råd med. Räntan på bolån är också högre och det gör det ännu svårare för familjer att köpa en bostad. Det är viktigt att räkna in detta när du funderar på att köpa. Klicka här och lär dig lite mer om detta.

Hur ser framtidens bostadspriser ut?

Det är svårt att säga hur framtidens bostadspriser kommer att se ut, men det finns en del faktorer som kan påverka priserna. Om ekonomin fortsätter att vara stabil och intresset för bostäder fortsätter att öka, så kommer priserna på bostäder troligtvis också att öka igen. Det finns dock en risk för en prisbubbla, där priserna stiger snabbare än vad de egentligen borde, och detta kan leda till en nedgång i framtiden. Det är alltid svårt att sia om framtiden, men det är viktigt att tänka på alla möjliga scenarier när man köper en bostad.

Tipsen för dig som ska köpa din första bostad

Det finns många saker att tänka på när man ska hitta rätt bostad. Man måste först och främst tänka på sin budget, och sedan på hur mycket man behöver. Om man har en stor familj kommer man behöva ett större hus, medan om man är singel kan det räcka med ett mindre lägenhet. Det är också viktigt att titta på läget, och se till att allt det du behöver finns nära där du ska bo. Man vill kanske inte bo i ett hus som ligger för långt bort från affärer, skolan eller arbetet. Det är också bra att titta runt i flera olika områden innan man bestämmer sig, för att se vilket stadsdel som passar en bäst. Tänk på allt detta när du ska välja bostad och njut av en framtid i ett hus du kommer älska.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Populära ekonominyheter

Nyhetsbrev

Senaste nytt