Larm: Sju konkurser per dag inom byggbranschen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Larm: Sju konkurser per dag inom byggbranschen

Larm:

Konkurserna inom byggsektorn fortsätter att öka och närmar sig nu en oroande siffra på sju konkurser per dag i snitt under detta året. Detta påverkar negativt hela ekonomin och kan leda till långvariga konsekvenser för företag inom alla branscher. Detta framhålls av Stockholms Handelskammare som varnar för att situationen kan bli ännu värre om vi inte snabbt agerar för att vända utvecklingen.

  • Konkurserna inom byggsektorn har ökat med 56 procent jämfört med föregående år.
  • Totalt gick 2 859 företag i Sverige i konkurs under första kvartalet 2024, vilket motsvarar en uppgång på 56 procent jämfört med samma period föregående år.
  • Stockholm stod för 40 procent av konkurserna under första kvartalet 2024.

Byggbranschen i Sverige är nu i kris. Trots tidigare varningar från bland andra fackförbundet Byggnads och dess förbundsordförande Johan Lindholm, har antalet konkurser fortsatt att skjuta i höjden. Utöver byggsektorn, märks en liknande trend även inom hotell- och restaurangbranschen där konkurserna har ökat med 75 procent.

En ond cirkel av konkurser

Carl Bergkvist, chefsekonom på Stockholms Handelskammare, beskriver situationen som en "ond cirkel". Han pekar på att höga räntor och svårigheter för företagen att kompensera för prisökningar leder till att företag tvingas skära i redan små marginaler. Detta leder i sin tur till fler konkurser och en försvagad ekonomi skriver Aftonbladet.

Hot mot ekonomisk tillväxt

Daniella Waldfogel, vice vd vid Stockholms Handelskammare, varnar för att denna utveckling kan leda till ett allvarligt hinder för fortsatt ekonomisk tillväxt, särskilt i huvudstadsregionen. Vi på Börskollen håller med om att den aktuella situationen inom byggbranchen är allvarlig och fortsätter bevaka branchen för att hålla er läsare uppdaterade.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt