Larmet: Granbarkborren svärmar – röj i skogen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Larmet: Granbarkborren svärmar – röj i skogen

Larmet:

Den stora trädförstöraren granbarkborren svärmar runt om i landet. Skogsägare uppmanas att röja bort nedblåsta eller skadade granar.

Fångsterna i Skogsstyrelsens fällor visar att granbarkborrens huvudsvärmning nu pågår i stora delar av Sverige, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Flest djur har fångats in i de sydöstra länen, där skadorna varit störst de senaste åren. I topp ligger södra Dalarna där över 6 000 granbarkborrar fångats den senaste veckan. I Örebro, Kalmar och Östergötlands län har över 4 000 borrar gått i fällorna.

Sedan ökningen av skador efter torrsommaren 2018 har skog för över 15 miljarder kronor dödats. I fjol minskade angreppen men ännu är populationerna höga.

Nu är de svärmande borrarna på jakt efter lämpliga granar att angripa och föröka sig i. Blir det en torr och varm sommar finns risk för ett rejält bakslag.

Det viktigaste nu är att ta hand om de granar som blåst ned eller skadats av snön i vinter eftersom borren gärna förökar sig där, skriver Skogsstyrelsen.

Fakta: Granbarkborre

Det finns cirka 90 arter av barkborrar i Sverige, varav nästan 30 kan leva på gran. Den som gör stor skada är den åttatandade barkborren, som blir cirka fyra millimeter lång.

Vindfällda granar är skadeinsektens lättaste "byte". Även levande träd kan angripas om de är torra eller försvagade på annat sätt. Borren kan dofta sig till granar som är stressade.

Granens försvar vid ett angrepp är att försöka "dränka" inkräktarna i kåda.

De viktigaste åtgärderna mot barkborren är att inte plantera gran på olämplig, för torr mark, och att snabbt ta hand om vindfällen eller andra angripna träd i skogen.

Källor: Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt