Legendariska investerarens 5 största innehav – och affärerna han gjort under Q1
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Legendariska investerarens 5 största innehav – och affärerna han gjort under Q1

Legendariska

Under första kvartalet 2024 har en av världens mest framstående investerare gjort betydande förändringar i sin portfölj. Warren Buffett, av många ansedd som kanske den bästa investeraren i världshistorien, har anpassat sin strategi för att möta nya marknadsutmaningar och ta till vara på nya möjligheter. Dessa förändringar kan erbjuda värdefulla insikter och ge inspiration för både erfarna investerare och nybörjare.

  • Warren Buffett har ökat sina innehav i bland annat Liberty Sirius XM och Chubb.
  • Buffett har kraftigt minskat sitt innehav i Paramount Global och Apple.
  • Buffett har sålt hela sitt innehav i HP.

Strategisk omjustering

Warren Buffett, VD och huvudägare i Berkshire Hathaway, är känd för sin värdeinvesteringsstrategi som fokuserar på att köpa kvalitetsföretag till rimliga priser och hålla dem långsiktigt. Under första kvartalet 2024 har Buffett genomfört flera strategiska förändringar i sin portfölj, rapporterar nätmäklaren Nordnet om i ett blogginlägg.

Buffett har ökat sina innehav i Liberty Sirius XM Series A och C med 62% respektive 51,5%. Han har även ökat sitt innehav i Chubb med 28,9% och Occidental Petroleum med 1,7%. Samtidigt har han minskat sina innehav i Chevron med 2,4%, Louisiana-Pacific med 6,3% och Sirius XM med 8,8%.

En av de mest anmärkningsvärda förändringarna är att Buffett har reducerat sitt stora innehav i Apple med 12,83%, samt kraftigt minskat sitt innehav i Paramount Global med 88,1%. Slutligen har han sålt hela sitt innehav i HP.

Köpta bolag

Liberty Media C SiriusXM +62%
Liberty Sirius XM Group äger och driver Sirius XM som är en ledande leverantör i USA gällande satellitradio och digitala ljudtjänster. I kunderbjudandet hittar vi en stor palett av diverse underhållning, så som musik, sport och nyheter.

Chubb +29%
Chubb är ett försäkringsbolag som verkar globalt. Utbudet består bland annat av försäkringstjänster för egendom och olycksfall. De erbjuder även sjukförsäkring och återförsäkring, både till den privata marknaden och till företag. Under två kvartal hemlighölls detta innehav från marknaden med godkännande från tillsynsmyndigheterna.

Occidental Petroleum +1.7%
Occidental Petroleum är ett energibolag som verkar internationellt. Huvudfokus är på produktion av olja och gas, samt viss kemikalietillverkning. Man arbetar också för att minska koldioxidutsläpp genom olika teknikinnovationer.

Sålda bolag

Chevron -2.4%
Chevron är ett av världens största energibolag som verkar inom både olja och gas. Man jobbar inom utforskning, produktion, raffinering och marknadsföring. Därtill arbetar man med förnybara energikällor för att bidra till minskade koldioxidutsläpp.

Louisiana-Pacific -6.3%
Louisiana-Pacific är ett ledande företag inom byggbranschen, med fokus på byggmaterial. Man är särskilt kända för sina produkter för byggnation till privathem och kommersiella aktörer.

Sirius XM Holdings -8.8%
Som tidigare nämnt ägs Sirius XM av Liberty Sirius XM Group. Sirius XM är en leverantör av satellitradio och digitala ljudtjänster.

Apple -12%
Apple är ett globalt teknikföretag som är känt för sina iPhone-telefoner, iPads, Mac-datorer, Apple Watches och mycket mer.

Paramount Global -88%
Paramount Global (tidigare ViacomCBS) är ett stort företag inom media och underhållning. Man driver populära TV-kanaler, filmstudios och streamingtjänster, som till exempel CBS, Paramount och Pluto TV.

HP Inc -100%
HP är framstående inom datorer, skrivare och andra tekniska tillbehör och är en global spelare inom detta samt andra tjänster för privat- och företagsmarknaden.

Berkshires topp 5-innehav

  1. Apple 40.8%
  2. Bank of America 11.8%
  3. American Express 10.4%
  4. Coca Cola Co 7.3%
  5. Chevron 5.8%

Historisk utveckling för Berkshire Hathaway

Vidare skriver Nordnet att Berkshire Hathaway, under ledning av Warren Buffett, har haft en imponerande resa sedan starten av bolaget. Från att vara ett textilföretag har Berkshire Hathaway omvandlats till ett av världens mest framgångsrika investeringskonglomerat sedan Buffet tog över och påbörjade den nya verksamheten.

Företaget har uppnått en årlig tillväxttakt (CAGR) på cirka 20,1% från 1965 till 2023. Sedan 1980 har Berkshire stigit med otroliga 215 451%, avslutar Nordnet.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Apple

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt