Lista: Maten som blivit dyrare – samt billigare i November
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Lista: Maten som blivit dyrare – samt billigare i November

Lista:

Enligt en nyligen publicerad rapport från Statistiska Centralbyrån (SCB) har priserna på livsmedel ökat med 0,3 procent i november, medan priserna på alkoholfria drycker har sjunkit med 1 procent. Frukt, fisk och grönsaker har sett de största prisökningarna, medan priserna på kaffe, te och kakao samt oljor och fetter har minskat.

"Priserna steg mest på frukt, som gick upp med 2,2 procent. Därefter kom fisk, som steg med 0,9 procent", säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB. Han nämner att bland enskilda livsmedelsprodukter, är det framförallt olika frukter och grönsaker samt lax som sticker ut i prisökningar.

Enskilda prisförändringar

"Priserna på blomkål och vindruvor ökade mest i pris från oktober till november, medan apelsiner och citroner sjönk mest. Citrusfrukter brukar bli billigare under hösten", tillägger Mårtensson. Dock var det inte bara prisökningar som rapporterades. Priserna på kaffe, te och kakao sjönk med -3,7 procent samtidigt som oljor och fetter blev 1,2 procent billigare.

Detta rapporterar Privata Affärer om.

Prisutveckling jämfört med föregående år

Om vi jämför med samma period förra året, har de genomsnittliga priserna stigit i alla varugrupper utom oljor och fetter (-3,3 procent), mjölk, ost och ägg (-2,2 procent ) och kaffe, te och kakao (-1,6 procent). "Frukt samt sötsaker och glass har stigit mest i pris det senaste året, med över 13 procent vardera. Därefter kommer fisk, vars priser stigit med nästan 13 procent, och grönsaker, som gått upp med 12 procent", säger Carl Mårtensson.

Sammanfattningsvis har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker stigit med 6,2 procent jämfört med november förra året. Motsvarande ökning i oktober var 6,6 procent.

Största prisökningarna

Produkt Prisförändring sedan oktober 2023 (%) Prisförändring sedan november 2022 (%)
Blomkål 34 43
Vindruvor 29 12
Gurka 16 16
Honungsmelon 12 2
Färska bär 8 53
Färsk lax 7 19
Sallad 6 0
Vetebröd 5 −1
Äpplen 3 19
Gravad/rökt laxfisk 3 13

Största prisnedgångarna

Produkt Prisförändring sedan oktober 2023 (%) Prisförändring sedan november 2022 (%)
Frukostflingor −5 4
Gul lök −5 25
Kaffe −5 −4
Torskfilé −5 3
Färska kryddor −6 −3
Småcitrus −6 11
Tomater −7 49
Paprika −10 11
Citroner −10 −1
Apelsiner −11 21

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.