Listan: De tjänade mest i Sverige 2023 – nätmäklar-VDn i toppen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Listan: De tjänade mest i Sverige 2023 – nätmäklar-VDn i toppen

Listan:

Med på listan över de som tjänade mest i Sverige 2023 finns Magnus Billing, vd:n för Alecta som fick sparken efter misslyckade investeringar i USA. Det konstaterar Expressen när de listar svenskarna med högst inkomst 2023. Överst på listan hamnar dock en nätbanks-vd.

  • Magnus Billing, tidigare vd för Alecta, deklarerade en inkomst på 8,7 miljoner kronor.
  • Nordnet-vd:n Lars-Åke Norling hade en inkomst på 46,3 miljoner kronor.
  • Bland kvinnor med högst inkomster finns Ann Stillström med 34 miljoner kronor.

Expressen har sammanställt en lista över de högsta inkomsterna bland de deklaranter som var tidigt ute och inte gjorde några ändringar i inskicket till Skatteverket våren 2024. Sammanställningen visar total inkomst av tjänst/näring samt kapital.

Alectas misslyckade investeringar

Tjänstepensionsbolaget Alecta investerade stort i två amerikanska nischbanker som senare gick i konkurs. Totalt förlorade bolaget omkring 20 miljarder kronor av svenskars pensionspengar. Magnus Billing, som var vd vid tidpunkten, fick ta ansvaret och sparkades efter bara några månader på posten.

Trots detta fick han ett generöst avgångsvederlag på 6,4 miljoner kronor samt betalning under uppsägningstiden, vilket innebar att han totalt fick 21 månadslöner. Billing är dock en bit ifrån den absoluta toppen, visar Expressens uppgifter.

Toppinkomster inom svenskt näringsliv

Listan toppas i stället av Lars-Åke Norling, vd för nätbanken Nordnet, som deklarerade en inkomst på 46,3 miljoner kronor inklusive överskott av kapital. Nordnet redovisade för 2023 ett resultat efter finansnetto på 3,1 miljarder kronor, en ökning med 1,1 miljarder från föregående år.

Kinnevik-veteranen Vigo Carlund, som nyligen drog sig tillbaka, hade en inkomst på 35 miljoner kronor och placerar sig på andra plats. Han var tills nyligen verksam som vd för golfklubben Los Naranjos i Marbella.

Höga inkomster bland kvinnor

Bland kvinnor med de högsta inkomsterna finns 81-åriga Ann Stillström, delägare i investmentbolaget Traction, med en inkomst på drygt 34 miljoner kronor. En annan framstående näringslivskvinna är Britt Hansson, koncernchef och vd för OK Ekonomisk förening och styrelseordförande i OKQ8, med en inkomst på 8,5 miljoner kronor.

Vi på Börskollen noterar att trots de ekonomiska utmaningarna inom vissa sektorer, så fortsätter många toppchefer att ha mycket höga inkomster. Detta speglar både deras ansvar och de generösa ersättningspaket som ofta följer med toppositioner inom näringslivet.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nordnet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt