Ljusare tider stundar för Riksbanken – inflationsrisker minskar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Ljusare tider stundar för Riksbanken – inflationsrisker minskar

Ljusare

Enligt Dagens industris reporter Viktor Munkhammar ser Riksbanken ut att ha vinden i ryggen. De tre största inflationsriskerna som pekades ut i maj har alla minskat. En aktuell undersökning visar också att inflationsförväntningarna ligger i linje med Riksbankens mål.

  • De största inflationsriskerna har minskat.
  • Amerikansk inflationssiffra lägre än förväntat.
  • Inflationsförväntningarna i Sverige ligger på målet 2 procent.

Inflationsriskerna minskar

Viktor Munkhammar, reporter på Dagens industri, rapporterar att läget ser gynnsamt ut för Riksbanken. De tre största inflationsriskerna – dyr energi, svag valuta och stark amerikansk konjunktur – som pekades ut när räntan sänktes i maj, har alla minskat. Detta innebär att den svenska centralbanken nu har ett bättre utgångsläge än tidigare för att hantera inflationsutvecklingen.

Lägre amerikansk inflation

Munkhammar noterar att den amerikanska inflationssiffran, som offentliggjordes igår, visade en lägre nivå än väntat för maj. Detta är en positiv signal för den globala ekonomin och kan bidra till att minska trycket på den svenska ekonomin. Dessutom publicerades Kantar Prosperas undersökning av inflationsförväntningarna idag, som visade att målvariabeln KPIF ligger exakt på Riksbankens mål om 2 procent på ett, två och fem års sikt.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Stabil inflationsförväntning

Undersökningen från Kantar Prospera visar inte bara att inflationsförväntningarna ligger på målet 2 procent, utan även att förväntningarna på löneökningstakten har sjunkit något på kort sikt och förblivit stabila på längre sikt. Detta innebär att det finns en god chans att Riksbanken kan hålla inflationen under kontroll utan att behöva vidta drastiska åtgärder.

"Om det på fredagen visar sig att KPIF-inflationen i maj sjönk till 2,0 procent, vilket är vad analytikerkåren tror, kan Riksbanken ta helg efter en i det närmaste perfekt vecka", skriver Dagens industri.

SCB kommer att meddela de officiella inflationssiffrorna klockan 08.00 i morgon, och vi på Börskollen följer utvecklingen noga.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt