LKAB tvingas dra ned produktionen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

LKAB tvingas dra ned produktionen

LKAB

Den statliga gruvkoncernen LKAB drar ned produktionen med en miljon ton järnmalm per år, skriver bolaget på sin hemsida. Beskedet kommer efter vinterns stora urspårningar på Malmbanan, som har gjort att lagren av järnmalmsprodukter byggts upp.

Vinterns två urspårningar på Malmbanan orsakade totalt 76 dagars stopp för LKAB:s transport av järnmalm från sina gruvor till hamnen i norska Narvik. Nu tar tågstoppen också ut sin rätt på produktionen.

"Vi tvingas dra ner produktionen. I ett första skede minskar vi nu med cirka en miljon ton per år. Men läget är så allvarligt att om vi inte kan köra fler malmtåg måste vi stoppa ännu mer verksamhet och varsla personal", säger LKAB:s vd Jan Moström i en artikel på LKAB:s sajt.

Just nu ligger det järnmalm motsvarande 600 fullastade tåg på högar i Kiruna och Svappavaara. Man har inte heller kunnat minska sina lager sedan trafiken dragit igång igen då leveranskapaciteten på Malmbanan inte är tillräcklig för det.

"Snart börjar också perioden med banarbeten, vilket betyder ännu lägre kapacitet på järnvägen", skriver LKAB.

Bolaget beräknar att om man tvingas begränsa produktionen ytterligare skulle det innebära inkomstbortfall på runt 30 miljarder kronor fram till 2030.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt