LO står utan ledare – krismöte under dagen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

LO står utan ledare – krismöte under dagen

LO

LO:s kongress har öppnat. På programmet står val av helt ny ledning, men i sista stund hoppade den föreslagne ordföranden Pim van Dorpel av. Under dagen hölls krismöte, men vem som kandiderar till ordförande var på fredagskvällen fortfarande oklart.

– Det är ett jätteallvarligt läge, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson till tidningen Arbetet.

Han var en skräll redan när han presenterades av valberedningen så sent som i förra veckan. Och på lördagen var det tänkt att Pim van Dorpel skulle väljas som ny LO-ordförande av kongressen i Stockholm.

Men på torsdagskvällen kom beskedet. Han står inte till förfogande längre, av privata skäl.

Och på fredagsförmiddagen, innan kongressen inleddes, hölls ett första möte LO-förbunden emellan för att lösa den uppkomna krisen, erfar TT.

Schemat kan spricka

Nu har valberedningen, under ledning av Tomas With, IF Metalls vice ordförande, fått det hett om öronen. Och det är uppenbart att schemat riskerar att spricka, men kongressen håller på till på måndag, så det finns lite extra betänketid.

– Det är klart att nu blir det ganska bråttom. Sådant här ska ju inte skyndas på egentligen, sade Pontus Georgsson till LO-ägda tidningen Arbetet på torsdagskvällen.

Bara det faktum att den okände Pim van Dorpel, vice ordförande i lilla Hotell- och restaurangfacket, nominerades antyder att valberedningen inte haft ett så lätt jobb att skaka fram en ny ordförande. Och det är inte bara en ny ledare som ska väljas – hela den gamla LO-ledningen bestående av fyra personer hoppar av samtidigt.

Kan påverka helheten

När en helt ny fyrklöver ska väljas kan ett avhopp påverka hela sammansättningen.

Övriga föreslagna till LO-ledningen är Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare i IF Metall, Louise Olsson, vice ordförande för Elektrikerna, och Jessica Leiding, förbundssekreterare i Kommunal.

Louise Olsson och Veli-Pekka Säikkälä säger till Arbetet att de fortfarande vill vara med och leda LO. Däremot vill de inte svara på om de kan tänka sig att kandidera till att bli ordförande.

LO:s pressjour uppgav på fredagskvällen att den tidsplan som fanns sedan tidigare just nu kvarstår, det vill säga att ordförandevalet sker vid lunchtid på lördagen.

Men vem som kandiderar till att bli ny ordförande är ännu inte känt.

Källa: Olle Lindström/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt