LO vill ha revansch – "finns större löneutrymme"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

LO vill ha revansch – "finns större löneutrymme"

LO

Företagen kompenserade sig med högre priser. Det gjorde inte löntagarna. Därmed lyfte ägarnas andel av vinsterna till historiskt höga nivåer under inflationsåren.

LO-ekonomerna släpper en ny ekonomisk prognos. Den påminner om andra bedömares konjunkturrapporter som målar upp en fortsatt knackig svensk ekonomi i år där Riksbanken sänker styrräntan flera gånger i höst.

De senaste årens höga inflation har satt sina spår på många vis. Ett är att företagsägarnas andel av vinsten ökat tydligt på löntagarnas bekostnad, enligt LO-ekonomerna som lutar sig mot statliga Konjunkturinstitutets (KI) statistik.

– Företagens kostnader rullades ju vidare till löntagarna. Och det är ju det som i mångt och mycket har skapat den här förändrade balansen mellan arbete och kapital, säger Torbjörn Hållö.

För flata?

Enkelt uttryckt kan man säga att företagen kunde föra vidare de ökade kostnaderna på konsumenterna i form av prisökningar. Lönerna ökade inte alls i samma omfattning.

Löntagarnas tappade andel av företagens vinst började redan i pandemin där löneförhandlingarna sköts på framtiden. Sen kom inflationen som löntagarna i Sverige, och relativt många andra EU-länder, inte lyckades kompensera sig för lika bra.

Var facken då för snälla i sina lönekrav?

Torbjörn Hållö håller sig som LO-ekonom borta från den biten, det är upp till de förhandlande parterna, men konstaterar:

– I dagsläget finns en förhöjd vinsthandel. Från ett fackligt perspektiv så är det ju samma sak som att det finns ett större löneutrymme helt enkelt, säger han.

Långsiktigt klok

Nu är visserligen kapitalägarnas andel på väg ner, men väntas ligga fortsatt kvar över det historiska snittet närmaste åren, enligt KI.

Men vad hade hänt om facken krävt och fått ut högre löner. Hade inflationen blivit än högre då?

– Jag är ju i högsta grad part i målet. Men jag tror att den lönebindningsmodell som vi har är långsiktigt klok. Både från ett reallöneperspektiv. Men också ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, säger Hållö.

Oavsett om facken var för flata eller ej. Det LO-ekonomerna också konstaterar är att tjänstemännen lyckades få ut högre löneökningar under inflationskrisen än LO-arbetarna.

Källa: Olle Lindström/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt