Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Löper

Löper bolånet snart ut? Välja rörlig eller bunden? Jämförelse: Här hittar du lägsta bolåneräntan just nu

Under slutet av april månad beslutade Riksbanken om ännu en kraftig höjning av stryrräntan – denna gång med 0,50 procentenheter till 3,50 procent. Riksbanken spår själva därtill ytterligare en höjning under juni eller september – och flera av storbankerna tror också på ytterligare en eller två ytterligare höjningar under sommaren. Som bolånekund blir det givetvis kännbart och varje tusenlapp som går att spara är ett välkommet tillskott till hushållets ekonomi.

Men vilken aktör ger lägsta bolåneräntan just nu och hur säkerställer man bästa möjliga ränterabatt på sitt bolån?

Jämförelse: Så hittar du lägst bolåneränta just nu

(Annonssamarbete) Tabellen nedan uppdateras löpande och presenteras tillsammans med Compricer som jämför bankernas aktuella bolåneräntor (snitträntor) för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer om villkor samt för att ansöka om lånelöfte eller bolån.

Vi understryker att räntenivåerna hela tiden uppdateras och du bör klicka dig vidare för att läsa mer om specifika villkor samt ytterligare jämförelse mellan alternativen.

Ska man välja rörlig eller bunden boränta?

Det är, som alltid, en svår fråga att besvara. Med utgångspunkt i bankernas egna prognoser så lutar det åt att "räntetoppen" inte är allt för avlägsen, där t.ex Swedbank prognostiserar att att de rörliga boräntorna toppar sent under hösten 2023, därefter paus och sen de första sänkningarna under första halvan av 2024.

Även statliga SBAB tror att räntan toppar under sommaren och att första sänkningen kommer under början av nästa år. Prognoserna justeras dock löpande varefter ny data inkommer för inflation, arbetslöshet, BNP etc.

Det är alltid svårt att ge ett konkret svar på en fråga som är högst individuell, men vid en summering av olika aktörers prognoser lutar ändå den samlade bilden åt att räntetoppen borde vara hyfsat närliggande. Slutsatsen baserat på detta skulle i så fall bli att en rörlig ränta kan vara att föredra, inte minst för att slippa bli "inlåst" och därmed kunna hålla sig "flexibel" och utvärdera vilka banker som är först med att sänka sina (bundna) räntor framåt. Om/när räntorna börjar sjunka man man överväga att åter binda sitt bolån på, förhoppningvis, mer attraktiva nivåer. Det tåls dock att understryka att de flesta prognoser talar för att räntan i närtid ska fortsätta att stiga ytterligare.

Tips: Bästa förhandlingsknepet för att öka din bolånerabatt

En undersökning från Demoskop, med svar från bankkunder som har lyckats, visar tydligt vad som är den mest effektiva metoden för att sänka sin boränta (öka sin bolånerabatt). Att beställa ut ditt amorteringsunderlag från din bank visar sig vara det mest effektiva sättet att förhandla ner sin boränta, skriver Svenska Dagbladet med hänvisning till undersökningen.

Signalen ger en indikation om att du som kund överväger andra alternativ och kan vara i taget med att byta bank, något som får de flesta banker att direkt föreslå dig en bättre lägre ränta i syfte att behålla dig som kund.

Fördjupning: Om du är intresserad av att lära dig mer om bolån, hur det fungerar, olika begrepp och vad man bör tänka på så tipsar vi om vår stora guide Bästa bolåneräntan.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt