Mäklare: Prisuppgång har kommit av sig
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Mäklare: Prisuppgång har kommit av sig

Mäklare:

Majoriteten av mäklarna tror på stillastående bostadspriser under resten av 2024, enligt Fastighetsbyråns Mäklarpanel. – Utbudet är fortfarande rekordstort och aktiviteten är relativt låg, säger Fastighetsbyråns vd Johan Engström.

Vårens återhämtning på bostadsmarknaden har kommit av sig. Fastighetsbyråns undersökning "Mäklarpanelen" ger fördelen till köparna på den nuvarande bostadsmarknaden.

Enligt mäklarfirman är utbudet på bostadsmarknaden dubbelt så stort jämfört med ett "normalår".

– Det är en väldigt splittrad marknad. Vissa bostäder säljs snabbt och till högre priser men samtidigt är det många som inte blir sålda, säger Johan Engström.

Ökad konsumentkunskap

Anledningen till de stora skillnaderna på marknaden har med utbudet och en relativt låg aktivitet att göra, men också med en ökande konsumentkunskap.

– Vi ser att konsumenten är mer upplyst kring bostadsrättsföreningens ekonomi och liknande, säger Engström.

59 procent av mäklarna i panelen tror på stillastående priser på bostadsrätter under resten av året. 33 procent tror på ökande priser och 8 procent tror att priserna kommer att sjunka. Även när det gäller villor tror 52 procent av mäklarna på stillastående priser.

"Hämmar rörligheten"

I Stockholm ser det lite annorlunda ut. Fler lutar åt prisökningar på bostadsrätter (45 procent) även om flest tror på stillastående priser (48 procent).

– Även om det varit en positiv vår i Stockholm med fler affärer och högre priser så ser vi fortfarande ett rekordstort utbud. Jag tror att vi kommer få ett lite ostadigt halvår framåt utifrån prisbilden.

Är det någon som förlorar på detta?

– Det hämmar rörligheten totalt sett. Det är många som vill förändra sin bostadssituation och nu tar det längre tid att göra den förändringen för många.

Fakta: Fastighetsbyråns Mäklarpanel

Mäklarpanelen är en webbenkät som med jämna mellanrum skickas till Fastighetsbyråns ca 1100 mäklare runt om i landet. Den senaste enkäten genomfördes 10-17 juni 2024 och totalt svarade 378 personer. Svaren bryts ner på segmenten Stor-Stockholm, Stor-Göteborg, Stor-Malmö, större ort, mellanstor ort och liten ort.

Källa: Fastighetsbyrån.

Källa: Markus Botsjö/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt