Malmbanan öppnar igen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Malmbanan öppnar igen

Malmbanan

Tågstoppet på Malmbanan har dragit ut på tiden – och kostat LKAB miljarder. Men nu öppnar snart rälsen igen. På tisdag återupptas godstrafiken.

Det är på grund av dåliga väderförhållanden som återställningsarbetet av Malmbanan efter den stora urspårningen i Vassijaure den 17 december dragit ut på tiden.

Prognosen för när trafiken återupptas har flyttats fram flera gånger, men nu skriver Trafikverket i ett pressmeddelande att Malmbanan öppnar på tisdag klockan 07.00.

"Alla inblandade som jobbat med återställningen har gjort en heroisk insats och slitit i både kyla, snö och stormvindar", säger Simon Sunna, sektionschef på Trafikverket.

Det är bara för godstrafik som Malmbanan öppnar. Persontrafiken släpps på först när Trafikverket bedömer att spåren är slutjusterade.

"När det gäller persontrafiken är den känsligast för störningar, därför kan vi inte tillåta persontrafik ännu. Vi vill inte tvingas till evakueringar där det kan vara långt till närmaste väg", säger Sunna.

Gruvbolaget LKAB har drabbats hårt ekonomiskt. I slutet av december sade Linda Bjurholt, logistikchef på LKAB, till TT att företaget förlorar 100 miljoner kronor om dagen så länge tågleveranserna av järnmalm inte kan köras.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt