Många lånar till semestern – här är riskerna
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Många lånar till semestern – här är riskerna

Många

Det är lätt att utgifterna skenar iväg på sommarledigheten. En del riskerar rent av att skuldsätta sig, varnar Finansinspektionen.

En färsk undersökning, som Yougov gjort på uppdrag av Nordnet, visar att var åttonde svensk mellan 18 och 29 år lånar för att åka på semester. En annan undersökning från Länsförsäkringar visar att var tolfte barnfamilj finansierar semestern med ett blancolån.

– Vi har väldigt svårt att föreställa oss den situation som kommer senare i höst, vilket gör att vi kan lockas att konsumera här och nu, och skjuta betalningen på framtiden, säger Moa Langemark på Finansinspektionen.

– Det absolut viktigaste är att man inte ska försätta sig i en situation där man inte kan betala tillbaka pengarna. Välj i stället en semester som passar din plånbok.

"En stor björntjänst"

Även om det långsamt ljusnar i ekonomin och räntorna är på väg ner gäller det att vara försiktig, betonar hon.

– Det är jättesvårt att veta vad som kommer att hända framöver. Att då försätta sig i en situation då man inte kan betala tillbaka är att göra sig själv en stor björntjänst.

Samtidigt tycker Moa Langemark att det krävs lyhördhet för exempelvis barnfamiljers mer pressade situation i dag jämfört med tidigare.

– Man ska inte göra sina barn oroliga, men man kan ha ett samtal om privatekonomi och få barnen att förstå pengarnas värde, och förklara att man inte har råd med den där utlandssemestern, säger hon.

Gör semesterbudget

Hennes främsta tips för att undvika en ekonomisk baksmälla i höst är att göra en semesterbudget och att strunta i dyra smålån.

– Ett enkelt sätt är att titta på vilka utgifter man hade på sin förra semester, och kalkylera utifrån det. Att planera och skapa förutsättningar så det inte leder till en tråkig skuldsituation i höst.

Fakta: Ekonomiska semestertips

Ta inga dyra smålån. Ett blancolån på 15 000 kronor kan exempelvis komma att kosta över 40 procent mer.

Gör en budget för semestern. Kalkylera utifrån hur stora utgifterna var sist.

Undvik onödiga rese- och tilläggsförsäkringar. Ofta ingår avbeställningsskydd i bankkortet och i regel finns det ett visst reseskydd i hemförsäkringen.

Kontrollera kort- och växlingsavgifter. Vid kortbetalning utomlands kan det vara billigare att välja att betala i den lokala valutan än i svenska kronor. Oftast är det också billigare att ta ut pengar på plats än att växla.

Ett mer generellt och långsiktigt tips för att bygga upp en semesterkassa är att ha sparpengarna på ett konto med insättningsgaranti och så hög sparränta som möjligt.

För fonder är det en bra idé att titta igenom fondavgifterna så att inte för mycket av avkastningen försvinner den vägen.

Källa: Moa Langemark, Finansinspektionen

Källa: Joakim Magnå/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Nordnet

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nordnet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt