Många nya bilar har dåligt krockskydd
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Många nya bilar har dåligt krockskydd

Många

Många nya bilar ute i handeln når inte upp till fem stjärnor i Folksams sammanställning av bilmodellernas krockskydd. Trafiksäkerhetsforskaren Anders Ydenius säger att säkerhetsbristerna ökar risken för medicinsk invaliditet vid en olycka.

23 bilmodeller som säljs som nya i Sverige når inte upp till fem av fem stjärnor i det europeiska trafiksäkerhetssamarbetet Euro NCAP:s krocktester, enligt försäkringsbolaget Folksams årliga sammanställning.

– Vår undersökning visar att det fortfarande finns relativt många bilmodeller i nybilshandeln som inte når upp till fem stjärnor i krockskyddskategorin. Det är förvånande, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare på Folksam.

Förhöjda krockvärden

Han säger att det kan vara lätt för vanliga konsumenter att tro att alla nya bilmodeller är ungefär lika säkra.

– Men även om säkerhetskraven ökar och bilar blir generellt bättre, finns det ändå en faktisk skillnad om man tittar på verkliga olyckor mellan bilmodeller med fem stjärnor och de som har färre, säger Ydenius.

Risken för att dö eller drabbas av tioprocentig medicinsk invaliditet ökar med 20 procent vid en krock i en bil med fyra stjärnor jämfört med en bil med fem, enligt Ydenius.

"Paniksälj inte bilen"

Han tycker att det är viktigt att välja en bilmodell med fem stjärnor vid köp av bil. Helst ska modellen ha testats under de senaste åren, eftersom Euro NCAP successivt skärper kraven på krocksäkerhet.

Bland bilarna som pekas ut i sammanställningen finns både europeiska, amerikanska och asiatiska tillverkare. Ydenius tipsar bilkonsumenter att ta del av Euro NCAP:s tester på dess sajt.

– Det är viktigt att göra ett bra val vid köp av en ny bil. Jag tycker inte att det är nödvändigt att paniksälja sin bil om den bara har fyra stjärnor, men möjligen överväga byte om den har färre än fyra stjärnor.

Fakta: Folksams sammanställning

Försäkringsbolaget Folksam har sammanställt hur många bilmodeller i nybilshandeln som inte får fem av fem stjärnor i Euro NCAP:s krocktester.

Av 23 bilmodeller som inte når upp till toppbetyget 5 stjärnor finns 13 modeller med 4 stjärnor, 6 med 3 stjärnor, 1 med 2 stjärnor, 2 med 1 stjärna och 1 med 0 stjärnor.

Källa: Folksam

Källa: Erik Widmark/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt