Marknaden lättad – tror på fransk kompromiss
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Marknaden lättad – tror på fransk kompromiss

Marknaden

Euron stärks något och riskpremierna dämpas på franska obligationsräntor, medan Parisbörsen vänder uppåt. Marknaden är försiktigt positiv efter helgens val i Frankrike.

Inget partiblock får egen majoritet i det franska parlamentet efter helgens val.

"(President) Macrons ekonomiska reformagenda är död", konstaterar The Wall Street Journal på ledarplats.

Hårda vänsterkrav

Huvudscenariot på marknaden är nu att det blir en period av politisk kohandel i Frankrike. Emmanuel Macrons centerallians Ensemble – som blev näst största block i parlamentet – väntas behöva anpassa sig till valets skräll: vänsteralliansen Nya folkfronten (NFP), som oväntat fick flest mandat.

Mittenfalangen möter därmed hårda vänsterkrav på sänkt pensionsålder, återinförd förmögenhetsskatt, höjda bostadssubventioner och höjda löner för offentliganställda – åtgärder som beräknas kosta 100-150 miljarder euro per år 2025-2027. Detta ska ställas mot de egna pensions- och arbetsmarknadsreformer och planerade budgetåtstramningar.

De franska statsfinanserna präglas redan av stora underskott. IMF har varnat för flera års underskott som överskrider taket i EU-reglerna och EU-kommissionen har nyligen inlett en granskning, som kan utmynna i sanktioner.

Marknaden har också ögonen på underskotten i Paris. Riskpremien på franska statsobligationer jämfört med tyska har i sommar – sedan Macron utlyste nyval den 9 juni – rusat upp till de högsta nivåerna sedan eurokrisens dagar 2012. Euron har också pressats. Och Parisbörsen stack inför en viss återhämtning förra veckan ut som en av få stora börser i världen på minus sedan årsskiftet.

Marknaden hämtar andan

Men marknaden verkar nu hämta andan. Riskerna såg ännu större ut inför valet och en vänster-mittenkompromiss anses troligen bli bättre för statsfinanserna än den mer radikala finanspolitik som hade kunnat bli resultatet om NFP eller Marine Le Pens Nationell samling (RN) fått egen majoritet.

Det antas dock bli mycket svårt att få en ny regering på plats. Och sedan ännu svårare att få igenom en politisk linje med de djupa klyftorna mellan de tre stora partiblocken i parlamentet.

Analytiker på den amerikanska storbanken Citi beskriver det som "ett parlament i dödläge, utan någon tydlig stabil koalition, som troligen banar väg för en utdragen period av politisk instabilitet".

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt