Marknaden oroas inför franskt nyval
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Marknaden oroas inför franskt nyval

Marknaden

Räntorna på franska statsobligationer fortsätter pressas uppåt och Parisbörsen faller av oro för utfallet av det franska nyval som inleds om lite drygt två veckor. Euron fortsätter också nedåt mot dollarn.

– Ett nyval är en högriskstrategi och det är i tider av en redan förhöjd geopolitisk risk, säger Kaspar Hense, senior portföljförvaltare på kapitalförvaltaren RBC Bluebay Asset Management.

Den franska tioårsräntan lyfte med över 10 räntepunkter på tisdagen efter att ha gått upp även i måndags. Därmed har gapet till motsvarande tyska räntor ökat till den högsta nivån sedan inledningen av pandemin 2020 – en tydlig signal om ökad misstro mot den franska staten som låntagare.

Svårt att få ordning

President Emmanuel Macron – som förvånade många genom att upplösa det franska parlamentet efter ett stort bakslag i helgens EU-val – har till franska medier uppgett att han avser att sitta kvar som president.

Skulle nästa parlament domineras av hans politiska motståndare – vilket opinionsmätningar publicerade på måndagen antyder kan bli utfallet av nyvalet – blir det svårt att få ordning på de redan hårt pressade offentliga finanserna i eurozonens näst största ekonomi.

Det är många som även ser en risk för att nyvalet resulterar i ett dödläge mellan de olika lägren i den franska politiken.

Sänkt kreditbetyg

Ratinginstitutet S&P Global Ratings sänkte Frankrikes kreditbetyg så sent som i maj med hänvisning till dystra utsikter för landets budgetunderskott under överskådlig tid. Och många bedömare befarar att ytterhögerpartiet Nationell samling (RN) efter en valframgång och med en egen premiärminister ska inta en typisk populistisk linje när det gäller statsfinanserna.

– Det vill säga försöka stimulera sig ur problemet, säger Chris Turner, global marknadschef på storbanken ING.

På Parisbörsen – som fallit till den lägsta nivån sedan februari efter helgen – pressas särskilt aktier i franska storbanker nedåt, som BNP Paribas och Société Générale.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien ING Group

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt