Massive-vd: Investeringar säkrade till Sverige
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Massive-vd: Investeringar säkrade till Sverige

Massive-vd:

Kan Sverige hålla emot den globala trenden med massuppsägningar inom spelindustrin? Det hoppas Massives vd Thomas Andrén, som kliver upp och blir vd för Ubisofts nya storregion. - Det vi gör nu med den här zonen stärker också Sverige, säger han.

Den globala spelindustrin genomgår ett stålbad. 11 250 anställda blev varslade förra året enligt PC Gamer, medan det hittills i år är uppe i över 8 000, enligt spelsajten Kotakus sammanställning.

Men svenska spelbranschen håller hittills emot och stora varsel lyser med sin frånvaro.

– Vi har alltid varit i framkant i Sverige med spelutveckling. Och det ser jag inte på något sätt försvinna. Jag tror att vi bara stärker det. Och det är otroligt kul, säger Thomas Andrén, vd på Massive och Ubisoft Stockholm, som nu också blir vd för den nya zonen som innehåller två studior i Rumänien och finländska Redlynx.

Den globala speljätten Ubisofts nya zonindelning handlar enligt Andrén om att bli bättre på att samarbeta, ge anställda chansen att jobba på olika projekt och bättre utnyttja den internutvecklade tekniken. Men han förnekar att det är en besparingsåtgärd som ska leda till uppsägningar, även om "Ubisoft jobbar hela tiden med optimering".

– Men det har inte att göra med någon sån besparing som du ser andra bolag gör just nu i spelindustrin.

Så du har inte fått något uppdrag från ledningen om att 10 procent av styrkan ska bort inom ett år eller så?

– Nej, men vilka uppdrag jag får från min ledning håller jag för mig själv.

Ur svenskt perspektiv brukar ofta kompetensbristen lyftas fram. I och med de globala uppsägningarna har utbudet vuxit. Andrén säger att han märker att konkurrensen mellan studior minskat något.

– Vi vill ju vara längst fram när det kommer till kvalitet och teknisk innovation. Så vi letar ju alltid efter liksom topptalang runt om i världen. Men vi hittar faktiskt också väldigt mycket talang i Sverige, vilket är väldigt kul.

Massive släppte i slutet av förra året sitt "Avatar"-spel. Andrén säger att man är nöjd med försäljningssiffrorna, vad spelarna tycker och att spelpressen imponerats av grafiken.

Förutom expansioner och uppdateringar till "Avatar" och 2019 års "The division 2" väntar "Star wars: Outlaws" senare i år, och arbetet med "The division 3" har inletts. Alla projekten leds från Sverige, liksom arbetet med spelmotorn Snowdrop. Dessutom tillkommer hemliga projekt i en plan som sträcker sig bortanför 2030.

– Vi är otroligt glada för att vi har lyckats säkra de här investeringarna till Sverige, säger Andrén.

Fakta: Ubisoft

Ubisoft är en global speljätte med huvudkontor i Paris. Bolaget har fler än 45 studior världen över och 21 000 anställda och ligger bakom serier som "Assassin's creed", "Far cry" och "Watch dogs"

I Sverige ingår Massive ("Avatar: Frontiers of Pandora", "The division" och kommande "Star wars: Outlaws") och en studio i Stockholm.

I den pågående omorganisationen bildas fem zoner, där de svenska studiorna tillsammans med finländska Redlynx och rumänska Bukarest- och Craiova-kontoren ingår.

Källa: Gustav Sjöholm/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Ubisoft Entertainment

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Ubisoft Entertainment

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt