Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Mest

Mest blankade aktier denna vecka - minskad blankning i Stillfront och Intrum

Listan baseras på till Finansinspektionen inrapporterade korta positioner som sammanställs av oss på Börskollen. Sedan december 2021 hämtar vi in och sammanställer aktuell och historiskt blankning. Har du vår app installerad så ser vi även till att skicka en pushnotis till dig när blankningspositioner i bevakade bolag ändras, i realtid.

Från och med den 13 december 2021 lämnar FI inte längre ut uppgifter om korta positioner under 0,5 procent av aktiekapitalet. Listan inkluderar därmed bara positioner över 0,5 procent.

Har du inte appen eller föredrar att sitta vid datorn hittar du aktuell blankning här. Där kan du filtrera på senaste positioner, flest blankare eller mest blankat.

Topp 15 mest blankade aktier denna veckan

Bolag Antal blankare Blankat just nu Blankat 7 dagar sedan Blankat 30 dagar sedan
Fingerprint Cards 3 8.44% 7.9% 7.94%
Scandic 6 7.66% 6.46% 7.17%
Electrolux 7 5.34% 3.67% 3.49%
Oncopeptides 5 4.36% 4.26% 4.08%
Elekta 5 4.25% 4.17% 3.99%
G5 Entertainment 3 3.71% 3.52% 2.08%
Hoist Finance 3 2.92% 1.95% 2.44%
Stillfront 4 2.87% 3.36% 2.86%
Boozt 4 2.79% 2.81% 3.49%
Orexo 1 2.51% 2.51% 2.51%
Cantargia 3 2.49% 2.68% 3.29%
Securitas 4 2.41% 1.91% 1.43%
Hansa Biopharma 3 2.37% 2.37% 2.1%
Catena Media 3 2.28% 2.38% 1.56%
Intrum 2 2.18% 2.18% 3.16%

Generellt ser vi ökad blankning i de mest blankade bolagen denna veckan, vilket återspeglar hur börsen rört sig senaste tiden. Endast 4 bolag har sett minskad blankning i aktien. Dessa är Stillfront, Boozt, Cantargia och Catena Media. I övriga bolag har blankning ökat eller befunnit sig på samma nivå som förra veckan.

Top 3 förblir oförändrad sett till placeringarna men både antalet blankare och den totala blankningspositionen har ökat för alla bolagen här och dessa är Fingerprint, Scandic och Electrolux.

Tips: Följ blankning i börsnoterade bolag här

Veckans bubblare på plats 16 och precis utanför top 15 ovan är Byggmax. Byggmax har sett sin blankning öka från 1.31% för en månad sen till 1.89% förra veckan och nu denna veckan 2.04%. Fortsätter trenden med ökad blankning i bolaget så lär vi se Byggmax dyka upp på top 15 nästa vecka. Byggmax har 3 synliga institut som blanknar aktien just nu med positioner större än 0.5% där Voleon Capital Management har största positionen på 0.9%, ökat från 0.82% sedan slutet på januari.

Vad innebär blankning och hur fungerar det i praktiken?

Blankning innebär i korthet att du säljer ett instrument, allt som oftast en aktie, som man från början inte äger själv. På finanssvenska innebär det att man blankar eller “gå kort aktier”. Syftet med att blanka är att tjäna pengar på att priset på en aktie går ned. Det är ett sätt att försvara din portfölj mot nedgångar. I det normala fallet köper man en aktie för att man tror att den ska stiga i värde. Blankning innebär exakt tvärtom, att du spekulerar i att aktien ska falla i värde.

Lästips: Mer om blankning - möjligheter och risker med att blanka aktier

Blankning är en naturlig del av aktiemarknaden. Det är inte något speciellt för Sverige utan fenomenet finns över hela världen. I Sverige är inte aktier särskilt blankade vid en jämförelse med hur det ser ut i exempelvis USA där aktier kan vara väldigt häftigt blankade. Det går även att blanka andra tillgångsslag som råvaror, valutor, index eller kryptovalutor.

För dig som vill hålla lite löpande koll på blankning i dina aktieinnehav så missa inte att ladda hem vår app och skapa en bevakning så ser vi till att notifiera dig så fort blankningen ändras.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt