Microsoft och OpenAI planerar gigantisk investering i datacenter
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Microsoft och OpenAI planerar gigantisk investering i datacenter

Microsoft

Microsoft och OpenAI har påbörjat planeringen och diskussioner kring ett datacenterprojekt värt upp till 100 miljarder dollar, enligt källor nära situationen. Det ambitiösa projektet, som kommer att driva Open AI:s artificiella intelligens, skulle vara 100 gånger dyrare än några av dagens största datacenter, vilket indikerar de massiva investeringar som krävs för att skapa databehandlingskapacitet för AI i framtiden.

  • Microsoft och OpenAI planerar ett datacenterprojekt värt upp till 1 077 miljarder kronor.
  • Projektet innebär byggnation av en superdator med miljontals specialiserade serverchip för att driva Open AI:s artificiella intelligens.
  • Microsoft, som är stor delägare i OpenAI, väntas stå för finansieringen av projektet.

De första planerna för projektet avslöjades av källor till The Information. Dessa källor uppger att Microsoft troligen skulle vara ansvariga för finansieringen av projektet. Det nya datacentret skulle innehålla en superdator, utrustad med miljontals specialiserade serverchip, för att driva Open AI:s artificiella intelligens.

Enorma investeringar för AI:s framtid

Att projektet är 100 gånger mer kostsamt än vissa av dagens största datacenters visar på de enorma investeringar som behövs för att bygga upp datorkapacitet för artificiell intelligens under de kommande åren. På Börskollen följer vi noga hur dessa investeringar kan komma att påverka ekonomin globalt.

Detta skriver The Information, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Microsofts koppling till OpenAI

Microsoft är en stor delägare i OpenAI, som har utvecklat den populära AI-chattboten ChatGPT. Denna koppling mellan företagen kan vara en av anledningarna till att Microsoft är villiga att finansiera projektet, då det säkerligen kommer att gynna deras gemensamma AI-ambitioner.

Börskollen om Microsoft

Microsoft är ett globalt IT-bolag. Bolaget utvecklar, designar och tillverkar ett brett utbud av programvaruprodukter, inklusive hård- och mjukvara, för den globala datamarknaden. Verksamheten drivs via flertalet affärssegment, där störst specialisering återfinns inom utveckling av operativsystem och produktivitetsverktyg. Utöver erbjuds även diverse videospel. Microsoft grundades 1975 och har sitt huvudkontor i Redmond, Washington.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Microsoft, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Microsoft

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Microsoft

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt