Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Microsoft

Microsoft vill ta tillbaka Sam Altman till Open AI

Sam Altman, tidigare VD för AI-företaget Open AI, fick oväntat sparken ifrån företaget förra veckan, vilket skapade rubriker i Silicon Valley. Microsoft, som är en av de största investerarna i Open AI, verkar nu försöka ta tillbaka Altman till företaget. Situationen är omtumlande, och spekulationerna om vad som egentligen har hänt är i full gång.

Styrelsens vaga uttalande om Altmans bristande uppriktighet, och deras svårighet att därmed ta ansvar, har lett till en flod av spekulationer. Rykten om interna konflikter mellan Altman och styrelsen, särskilt gällande säkerhetsfrågor inom AI, har cirkulerat. Detta trots att företaget internt har avfärdat dessa rykten som osanna.

Microsofts miljardinvestering i Open AI

Microsoft har svarat på Altmans avsked genom att försöka få honom tillbaka till Open AI. Det amerikanska IT-företaget har investerat över 100 miljarder kronor i AI-företaget, vilket gör Open AI till en av Microsofts mest betydande investeringar. Open AI:s teknologi är integrerad i flera av Microsofts produkter, vilket gör att problem för Open AI kan innebära problem för Microsoft.

Även om Microsoft äger 49 procent av Open AI har företaget ingen representant i styrelsen, vilket är förvånande ur ett svenskt perspektiv. Denna situation innebär att Microsoft inte har någon direkt kontroll över Open AI, trots sin betydande investering.

Detta rapporterar gp.se om.

Potentiell maktstrid och dess påverkan på aktiemarknaden

Analyschef Tomas Otterbeck tror att situationen kan handla om en maktstrid inom företaget. Sam Altman och före detta styrelseordföranden Greg Brockman kan ha ansetts ha för mycket makt, vilket styrelsen kan ha reagerat på. Om detta är fallet, menar Otterbeck, kan Altman ha goda chanser att komma tillbaka till företaget.

Microsofts försök att ta tillbaka Altman till Open AI kan ses som ett försök att lugna aktiemarknaden. Svenska pensionssparare är i stor utsträckning exponerade för de amerikanska teknikbolagen, vilket gör att denna situation kan ha långtgående konsekvenser för den svenska aktiemarknaden.

Bakom kulisserna kan situationen vara mer komplicerad. Microsoft pressar på för en omstrukturering av bolagsstyrningen, och därmed för Altmans återvändo, enligt Björn Jeffery från SvD Tech brief.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Nyheter om Microsoft

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Microsoft

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.