Microsoft vill ta tillbaka Sam Altman till Open AI
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Microsoft vill ta tillbaka Sam Altman till Open AI

Microsoft

Sam Altman, tidigare VD för AI-företaget Open AI, fick oväntat sparken ifrån företaget förra veckan, vilket skapade rubriker i Silicon Valley. Microsoft, som är en av de största investerarna i Open AI, verkar nu försöka ta tillbaka Altman till företaget. Situationen är omtumlande, och spekulationerna om vad som egentligen har hänt är i full gång.

Styrelsens vaga uttalande om Altmans bristande uppriktighet, och deras svårighet att därmed ta ansvar, har lett till en flod av spekulationer. Rykten om interna konflikter mellan Altman och styrelsen, särskilt gällande säkerhetsfrågor inom AI, har cirkulerat. Detta trots att företaget internt har avfärdat dessa rykten som osanna.

Microsofts miljardinvestering i Open AI

Microsoft har svarat på Altmans avsked genom att försöka få honom tillbaka till Open AI. Det amerikanska IT-företaget har investerat över 100 miljarder kronor i AI-företaget, vilket gör Open AI till en av Microsofts mest betydande investeringar. Open AI:s teknologi är integrerad i flera av Microsofts produkter, vilket gör att problem för Open AI kan innebära problem för Microsoft.

Även om Microsoft äger 49 procent av Open AI har företaget ingen representant i styrelsen, vilket är förvånande ur ett svenskt perspektiv. Denna situation innebär att Microsoft inte har någon direkt kontroll över Open AI, trots sin betydande investering.

Detta rapporterar gp.se om.

Potentiell maktstrid och dess påverkan på aktiemarknaden

Analyschef Tomas Otterbeck tror att situationen kan handla om en maktstrid inom företaget. Sam Altman och före detta styrelseordföranden Greg Brockman kan ha ansetts ha för mycket makt, vilket styrelsen kan ha reagerat på. Om detta är fallet, menar Otterbeck, kan Altman ha goda chanser att komma tillbaka till företaget.

Microsofts försök att ta tillbaka Altman till Open AI kan ses som ett försök att lugna aktiemarknaden. Svenska pensionssparare är i stor utsträckning exponerade för de amerikanska teknikbolagen, vilket gör att denna situation kan ha långtgående konsekvenser för den svenska aktiemarknaden.

Bakom kulisserna kan situationen vara mer komplicerad. Microsoft pressar på för en omstrukturering av bolagsstyrningen, och därmed för Altmans återvändo, enligt Björn Jeffery från SvD Tech brief.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Microsoft

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Microsoft

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt